Strony

piątek, 3 lutego 2017

Murzynek z serem. Ciasto czekoladowo serowe. Sernik izaura.


Weekend przed nami, zapraszam na szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne, moje ulubione ciacho. Murzynek z serem. Jak sama nazwa wskazuje jest to połączenie murzynka  z sernikiem, zwane tez przez niektórych sernikiem izaura, lub czekoladowym sernikiem. Polecam :)

Składniki ( na blachę 35x25 cm)

Ciasto
- 250g margaryny
- 2 szklanki* maki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 10 łyżek wody
 
Masa serowa
- 0,5 kg sera białego ( twarogu )
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 100 g miękkiego masła

*szklanka - 250ml

Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- wiórki kokosowe do posypania gotowego ciasta

Wykonanie
Margarynę, 6 łyżek wody, cukier i kakao wkładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotuję trzy minuty. Odlewam około pół szklanki masy na polewę, resztę studzę. Kiedy masa wystygnie dodaje do niej 4 łyżki wody, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam mikserem. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek. Pianę przekładam do ciasta i mieszam bardzo delikatnie łyżką.
Ser mielę lub ścieram na tarce. Do sera dodaję jajka i pokrojone na cząstki masło, miksuję na gładką masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodaję cukier i budyń.
Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę wylewam najpierw ciemne ciasto a na nie kupkami przekładam masę serową.
Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę 45-50 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu lekko uchylam piekarnik i zostawiam w nim ciasto do całkowitego wystudzenia, aby nie opadło. Ostudzone ciasto polewam lekko podgrzaną ( np. w mikrofalówce ) polewą i posypuję wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)






13 komentarzy:

  1. Chyba jeszcze takiego połączenia nie jadłam, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy może być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko ważne aby był dobrej jakości.

      Usuń
  3. Ciekawi mnie geneza nazwy tego ciasta :) W ogóle połączenie murzynka z serem jakoś mi nie pasowało, ale kiedyś u kolegi spróbowałem podobnego ciasta i muszę przyznać, że wyszło pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam też taki przepis,ale ciasto nazywa się CIELAK ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. na jak duza foremke jest ta porcja?Pomysl swietny,laczenie murzynka z sernikiem,mam zamiar wyprobowac przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane przy składnikach : na blachę 35x25 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. na jak duza foremke jest ta porcja?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieklam kiedyś taki placek ale ciasto kakaowe było bardzo mokre jak nie dopieczone. Co mogło byc przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka temperatura bez termoobiegu i ile piec

    OdpowiedzUsuń