sobota, 14 marca 2015

Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką.







Karp to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Niektórzy za nią nie przepadają, bo jak mówią " ma za dużo ości " , więc jest alternatywa... kupujemy filety :) Czasem trafi się fajna promocja, ja właśnie z takowej skorzystałam i zakupiłam piękny filet z karpia co prawda ze skórką, ale całkowicie pozbawiony ości. Przygotowałam go tak jak przygotowuje karpie wigilijne... dzięki leżakowaniu w cebuli karp traci swój mulisty posmak i smakuje jak najbardziej delikatna, wykwintna ryba. Polecam tak przygotowany karp jest doskonały na wigilijny wieczór i każdą inna kolację czy spotkanie z bliskimi :)

Składniki
- 0,5 kg filet z karpia ze skórką ( lub bez jak wolicie )
- 1 duża cebula
- sól morska gruboziarnista,  domowa wegeta, lub ulubiona przyprawa do ryb
- jajko, mąka, bułka tarta, prażona cebulka
- masło klarowne
 
Wykonanie
Filety płukam w zimnej wodzie, dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków, usuwam ewentualne łuski i kroję na kawałki. Cebulę kroje w plastry. Osuszone filety posypuję z obu stron delikatnie solą morską i domową wegetą. Każdy kawałek ryby przekładam kawałkiem cebuli i odstawiam do lodówki co najmniej na dwie godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie rybę panieruję. Najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej w stosunku 3-1 z prażoną cebulką. Tak przygotowane karpie smażę na patelni na rozgrzanym maśle klarownym ok. 8 minut z obu stron, na średnim ogniu. Kiedy rybka jest biała w środku, a skórka lekko chrupiąca, przekładam na papierowe ręczniczki, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowany karp jest wyśmienity zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)


3 komentarze: