Krupnik, bardzo smaczna, sycąca i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :)
Składniki
- 2 duże szyje z indyka
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka
- pól selera
- cebula, kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 większe ziemniaki
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- garść suszonych grzybków
- gałązka lubczyku i pietruszki zielonej
- sól, domowa wegeta
- majeranek
Wykonanie
Szyjki indycze kroję na połówki lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości, zalewam ok. 3-4 litrami wody, solę i gotuje na wolnym ogniu. Wypłukane na sicie grzybki suszone moczę w zimnej wodzie ok. 0,5 godziny. Po tym czasie dodaję je wraz zalewą w której się moczyły do gotujących się szyjek. Kiedy szyjki są już prawie miękkie dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler ,por, opieczoną na palniku cebulkę i ząbki czosnku. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dorzucam do zupy gałązkę lubczyku i zielonej pietruszki, doprawiam domowa wegeta i majerankiem.
Smacznego :)