Strony
▼
piątek, 20 marca 2015
Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną.
Witam wiosennie :) Dziś mija rok od kiedy postanowiłam spełnić swoje marzenia i pisać tego oto właśnie bloga. Pierwszy dzień wiosny i pierwsza rocznica :) Chciałam podziękować wszystkim czytelnikom za wspaniałe komentarze i opinie, za wszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami... Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 20x35 cm )
- 4 paczki herbatników
- 1 paczka krakersów
- 2 budynie waniliowe
- 1 kostka masła
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 0.5 litra śmietanki 30 %
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżka cukru pudru
- 0.5 litra mleka
- płatki migdałowe
Wykonanie
Na do blaszki wykładam folię spożywczą na nią układam warstwę herbatników. Na mleku gotuję budynie, gdy przestygną ucieram je stopniowo z masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam śmietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki.
Smacznego :)
* przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz
delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb :)
Smacznie się prezentuje :) Pani Wachowicz to zawsze coś wymyśli :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzinek. Częstuje się ciastem bo bardzo lubię takie słodkości.
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję częstuj się kochana :)
UsuńGratulacje, i mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania życzę :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda wspaniale :)
Niezmiernie mi miło... dziękuję bardzo :) Ciacho smakowite proszę się częstować :) Pozdrawiam :)
UsuńMożna do dać śnieżkę zamiast mleka w proszku.
UsuńBardo pięknie wygląda to ciasto. Uwielbiam takie słodkie ciasta na zimno :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńA czy można zrezygnować z tej łyżki mleka w proszku lub czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńWitam. Mleko w proszku usztywnia śmietanę, więc myślę,że zamiennie można dodać gotowego śmietan-fixu w proszku. Pozdrawiam :)
UsuńNiestety nie posiadam tutaj ani mleka w proszku ani smietan-fixu. Szkoda :(
UsuńŻelatynę dodać do smietanki
UsuńNie ma potrzeby dodawać żelatyny, mleko w proszku w zupełności wystarczy
UsuńMożna dodać śnieżkę zamiast mleka w proszku.
UsuńWitam.Czy masa budyniowa z masłem będzie dość sztywna i się nie rozpłynie? Mam z tym złe doświadczenia. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńAgnieszko przygotuj masę dokładnie w/g przepisu i na pewno się nie rozpłynie... dwa budynie na 0,5 litra mleka bardzo wolno stopniowo ucierane. Pozdrawiam :)
UsuńWielokrotnie robiłam już masę budyniową w takich właśnie proporcjach i zawsze się rozpływa,myślę że to wina masła mimo że kupuję zawsze wysokoprocentowe
UsuńByć może, moja się nie rozpływa. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńja robię podobne pieke biszkopt dzielę na pól nasączam kawą na połowę biszkoptu kładę krem ajerkoniakowy herbatniki masę kajmakową drugą połowę biszkoptu śmietanę 30%ubitą posypuję płatkami migdałowymi
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, ale to już zupełnie inne ciasto. Pozdrawiam :)
UsuńWitam ,
OdpowiedzUsuńCzym moglabym zastąpić powidła sliwkowe? Nie przepadam za ich smakiem :\ ..pozdrawiam :)
Witaj :) Powidła śliwkowe są kwaskowe, więc fajnie się łącza ze słodkimi smakami, myślę, że można je zastąpić każdymi innymi powidłami lub dżemem, który jest nisko słodzony, lub delikatnie kwaskowy w smaku. Pozdrawiam i zapraszam do eksperymentowania i podzielenia się opinią :)
UsuńWitam, czy można pominąć lub czymś zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńPrzeczytaj prosze komentarze wyżej... jest odpowiedz.
Usuńw przyszłym tygodniu moje urodziny więc wypróbuję i napewno napiszę jak smakowało :)
OdpowiedzUsuńna jakiej wilekiej blaszcze robiłaś?
OdpowiedzUsuńRozmiar blaszki jest podany obok składników..... blaszka 20x35 cm. Pozdrawiam :)
UsuńDzis zrobilam, wlasnie Sie chlodzi. Zamiast k.sliwkowej dalam z czarnej pozeczki.
OdpowiedzUsuńod dawna robimy podobne ciasto, ale bez powidel czy mleka w proszku i jest rownie pyszne ;p
OdpowiedzUsuńZapewne pyszne, zapraszam do spróbowania z powidłami. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie, w sobotę robię. Już czuję jak jem
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Będzie naprawdę przepyszne :)
UsuńA czy budynie kupić słodzone (z cukrem), czy zwykłe?
OdpowiedzUsuńKupuję słodzone... pozdrawiam :)
UsuńDzisiaj zrobiłam i się chłodzi. Super się go robi, myślę że będzie pycha :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i się chłodzi. Super się go robi, myślę że będzie pycha :)
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam już 3 razy :D Jest pyszne :) Dziękuję za przepis!!!
OdpowiedzUsuńTeż dziś u mnie powtórka na Święta :) Pozdrawiam :)
Usuńjest obledne ja troche zmodyfikowalam i na gore dalam serek marcapone wymieszany z odrobina smietany i smietan fix i posypalam starta gorzka czekolada
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy jeśli w przepisie jest mowa o maśle to chodzi o masło prawdziwe 82% czy o zwykła "kasię" do pieczenia?
Witam.
UsuńMasło prawdziwe 82%. Kasia to margaryna. Pozdrawiam :)
Witam i pozdrawiam serdecznie😁
OdpowiedzUsuńMam pytanko odnośnie mleka w proszku, aktualnie synek pije bebiko 3, czy chodzi o to niebieskie typowo? 1 łyżka 😀
Witaj :) Zawsze daję to zwykłe mleko w proszku w niebieskim opakowaniu. Nie próbowałam z innym. Pozdrawiam :)
Usuń