Strony
▼
sobota, 20 grudnia 2014
Tatar ze śledzia. Smaczna przystawka nie tylko na Wigilię.
Bardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam.
Składniki ( na dwie porcje )
- 2 płaty śledziowe solone typu matias
- 1 ogórek konserwowy
- 3 pieczarki marynowane
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz ( opcjonalnie )
Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone i osuszone śledzie, ogórka, pieczarki i cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki musztardy. Całość bardzo dokładnie mieszam, przekładam do pojemniczków ( u mnie filiżanki ) uklepuję i wkładam na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po tym czasie delikatnie wykładam kopczyki z filiżanek na talerzyk i dowolnie ozdabiam.
Smacznego.
Zapraszam także na inne smaczne potrawy ze śledzia
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-pieczarkach-z-koperkiem.html:
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/sledzie-po-parysku-elegancka-i-smaczna.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/sledzie-z-cebulka-w-sosie-smietanowo.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/saatka-sledziowa-pyszna-szybka-bez.html
Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuń