Strony

piątek, 12 grudnia 2014

Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka.






Rosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :)

Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 1 duże skrzydło z indyka
- garść serduszek lub żołądków drobiowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler lub pól większego
- kawałek pora
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łodyżki liści lubczyku
- sól, domowa wegeta

Wykonanie
Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie.
Rosół podaje najczęściej z makaronem, lanym ciastem lub ziemniakami, posypuje zieloną pietruszką.
Smacznego :)



zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Hej
    Nominuję Cię do Liebster Blog Award
    Szczegóły tutaj http://pasja-patki.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń