poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni.
Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :)
Składniki
- udka z kaczki
- czosnek 3 ząbki
- majeranek
- domowa wegeta
- papryka mielona czerwona
- smalec 1 łyżka
Wykonanie.
Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem i majerankiem. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzałam smalec, na wysokim ogniu opiekłam udka z dwóch stron, kiedy były już mocno rumiane, zmniejszyłam ogień do minimum, udka od strony skórki posypałam delikatnie wegetą i dość sporo czerwoną papryką. Dolałam na patelnie odrobinę goracej wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam do miękkości, co jakoś czas delikatnie obracając.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo banalna potrawa, chętnie i często przygotowywana w naszej kuchni, ze względu na liczne walory smakowe. Typowy polski obiad oczywiście z ziemniaczkami do którego świetnie nadaje się sałatka pińczowska (Gomar), ulubiony dodatek moich bliskich. Polecam.
OdpowiedzUsuńjak należy wymoczyć udka
OdpowiedzUsuńWitam. Wymoczyć w czystej zimnej wodzie. Pozdrawiam :)
Usuńpo "Vegecie" orzestałąm czytać
OdpowiedzUsuńWitam :) Trzeba było zacząć czytać od składników.... gdzie jest podane domowa wegeta.... czyli własnoręcznie przygotowana mieszanka przypraw a'la wegeta.... bez chemii itp. przepis jest na moim blogu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/domowa-przyprawa-do-mies-zup-i-sosow.html polecam :) Pozdrawiam :)
Usuńwitam, czy można doprawić udka i usmażyć na drugi dzień ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej, będą jeszcze smaczniejsze :) Pozdrawiam :)
Usuń