piątek, 29 sierpnia 2014
Domowy mus jabłkowy w słoikach na zimę. Domowe przetwory.
Domowy mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :)
Składniki ( na 2 słoje 0.9 litra )
- jabłka 2-2.5 kg
- cukier waniliowy
- cukier
Wykonanie
Obrane ze skórki i wydrążone z pestek jabłka kroję, lub szatkuję na plasterki. Wrzucam na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię, mieszam chwilkę, dodaję małą paczkę cukru waniliowego, 1-2 płaskie łyżki cukru ( w zależności od słodkości jabłek ) Mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę około 3-5 minut podsmażam.
Gorące przekładam do umytych i wyprażonych słoików, zakręcam szczelnie pokrywką.
Pasteryzuję od zagotowania się wody w garnku ok. 2-3 minuty. Po ostygnięciu przekładam w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Já strouhám jablka na hrubém struhadle a nacpu je do sklenice bez jakéhokoliv přídavku cukru a sterilizuji je 30 min. na 90 stupňů. Tak vydrží pokud se nesní i několik let. Pak je vysypu na těsto a pocukruju a posypu skořicí a závin je hotov. Pá- Blanulka
OdpowiedzUsuńZaraz drukuje przepis :)
OdpowiedzUsuń!