Witam się z Wami poświątecznie i zapraszam na jarskie/postne łazanki z kapustą kiszoną i grzybami. Danie bardzo proste, sycące i smaczne. Doskonałe na poświąteczny detoks mięsny, czy piątkowy obiad. Ja do swoich łazanek dodałam mrożone podgrzybki i kozaki. W sezonie najlepiej dodać świeże, ale jeśli nie macie spokojnie można je zastąpić pieczarkami. Polecam :)
Składniki (dla 2 osób)
- 150 g makaronu łazanki
- 200 g kiszonej kapusty
- 250 g grzybów mrożonych (podgrzybki, kozaki)
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- zielona pietruszka (opcjonalnie)
Wykonanie
Kapustę drobno szatkuję, zalewam odrobiną wody (tak aby
tylko przykryła kapustę) i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Grzyby odmrażam. W rondelku rozgrzewam masło, dodaję grzyby, chwilkę smażę. Podlewam kilkoma łyżkami gorącej wody i duszę chwilę aż zmiękną.
Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam (zachowuję ok pół szklanki wody z makaronu) i przekładam do garnka w którym się gotował. Do ugotowanego makaronu dodaję odcedzoną kapustę kiszoną i usmażone grzyby. Całość mieszam, doprawiam do smaku i chwilę podgrzewam na wolnym ogniu do połączenia składników. W razie potrzeby dodaję zachowaną wodę z gotowania makaronu.
Gotowe danie posypuję zieloną pietruszką.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka przepisów na łazanki (wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis) zapraszam :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz