Strony

piątek, 12 lipca 2019

Kompot z agrestu na zimę. Domowe przetwory.


Uwielbiam tę porę roku, kiedy spacerując po ogrodzie można zbierać z krzaczków dary ogrodu. Truskawki już się kończą, jagoda kamczacka też za nami. Teraz przyszedł czas na agrest. Zbieram i zamykam do słoiczków na zimę. Będzie co wspominać :) Dziś zapraszam na najprostszy smak lata, kompot :)

Składniki
- agrest
- cukier
- woda

Wykonanie
Agrest płuczę pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Z wody i cukru przygotowuję syrop : na każde trzy litry wody dodaje jeden kilogram cukru. Syrop zagotowuje i studzę, chłodnym zalewam owoce w słojach.
Owoce w słoikach nakładam do pełna, zalewam syropem po brzegi. Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami.
Pasteryzacja:
Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości słoików. Przykrywam pokrywką, stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i pasteryzuje kompoty 10 minut. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia.
Często robię to na raty,wtedy nie czekam aż woda w garnku się wystudzi, tylko wyjmuję gorące kompoty na gruby ręcznik, przykrywam je ze wszystkich stron tym ręcznikiem i trzymam tak długo aż całkiem wystygną. W tym czasie pasteryzuję następną partię kompotów. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata.
Smacznego :)


Jeśli macie ochotę na więcej moich przepisów na domowe przetwory ( nie tylko owocowe ) to zapraszam do mojej galerii:
 poniżej link , wystarczy kliknąć :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/search/label/domowe%20przetwory


środa, 10 lipca 2019

Moje zakupy w sklepie internetowym Bee.pl



Bardzo lubię zakupy przez internet. Bez wychodzenia z domu, w ciszy i spokoju zaopatruję  się w brakujące produkty.  Oszczędzam czas, który zwłaszcza latem, mogę poświęcić na przykład na swój ogród i rośliny.  O sklepie internetowym  Bee.pl już kiedyś pisałam. Ostatnio postanowiłam go znowu odwiedzić i znowu się nie zawiodłam.
Bee.pl to sklep, który w swoim asortymencie posiada zdrową żywność, naturalne kosmetyki i mnóstwo ciekawych produktów dla domu i ogrodu. Poandtow produkty dla dzieci, zabawki i książki.
Jest w czym wybierać.



 Same zakupy są bardzo przyjemne, asortyment jest podzielony tematycznie, jest sporo promocji. Klikamy, wrzucamy do koszyka i gotowe. Moja paczka dotarła do mnie bardzo szybko, solidnie zapakowana i zaopatrzona w zamówione produkty.

Osobiście bardzo polecam sklep Bee.pl . Jestem bardzo zadowolona z zakupów i odwiedzę go jeszcze nie raz. Zachęcam do zajrzenia na stronę, w tym bogatym asortymencie na pewno znajdziecie "coś" dla siebie :)


piątek, 5 lipca 2019

Chłopski garnek z młodą kapustą



Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Dziś chciałam Was zaprosić na domowy " chłopski garnek ".
A w zasadzie jego lżejszą, wiosenną wersję. Z młoda kapustą, młodymi ziemniakami, pomidorami malinowymi,  bez mięsa, a za to z dodatkiem kiełbasy i boczku. Bo jak sama nazwa wskazuje taki garnek musi być również pożywny . Polecam :)

Składniki
- 30 dag cienkiej kiełbasy ( dałam podwawelską i czosnkową )
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości
- pól dużej główki młodej kapusty
- 2 duże pomidory
- gałążka lubczyku
- kminek mielony, majeranek, papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 0,5 litra bulionu lub wody

Wykonanie
Boczek kroję w paski, kiełbasę w pół plasterki, cebulę w drobna kostkę, paprykę w dużą kostkę, podobnie ziemniaki. Kapustę szatkuję na średniej grubości kawałki. Pomidory parzę, obieram z skóry i kroję w dużą kostkę.
Na suchej patelni wytapiam najpierw boczek, dodaję do niego kiełbasę chwilę smażę, aż lekko się zarumieni, na końcu dodaję cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie, zawartość patelni przekładam do większego garnka. Dodaję paprykę, ziemniaki i kapustę. Całość zalewam bulionem, dodaję lubczyk i resztę przypraw. Danie duszę na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodaję pomidory. Mieszam i duszę jeszcze jakieś 10 minut aby puściły sok, ale nie rozgotowały się. Na końcu danie ponownie doprawiam do smaku.
Podaję na ciepło.
Smacznego :)


 Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej kapusty to zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na to pyszne warzywo :)
Poniżej podaje kilka linków do przepisów ( wystarczy kliknąć ) :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/bigos-z-modej-kapusty-smaczne-szybkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/moda-kapusta-duszona-na-masle-z.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/07/moda-kapusta-duszona-na-masle-z-papryka.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/05/goabki-z-modej-kapusty-tradycyjne-z.html

 https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/pulpeciki-w-modej-kapuscie-lekkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/04/wiosenna-surowka-z-modej-kapusty.html


http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2019/05/moda-kapusta-duszona-na-masle-z.html





poniedziałek, 1 lipca 2019

PRZETWORY Z POMYSŁEM - recenzja książki


Dziś chciałam Was zaprosić na recenzję i zapowiedź książki, która niebawem ukaże się na rynku wydawniczym od Wydawnictwa ZNAK. Książka " PRZETWORY Z POMYSŁEM " autorstwa Patrycji Machałek, to zbiór 100 prostych przepisów na domowe przetwory, które urozmaicą niejedną spiżarnię :)
Książka bardzo ładnie wydana, opatrzona pięknymi zdjęciami, dokładnymi opisami wykonania. Doskonała zarówno dla poczatkujących jak i weteranów w przetwarzaniu.
Zaczynamy od przetworów owocowych ( konfitury, dżemy, marmolady, powidła, galaretki itp ).


Kolejno pojawiają się przepisy na nalewki, sosy i przeciery warzywne, solonki czy pikle i marynaty. Najbardziej zaintrygował mnie rozdział " OCET " . Są w nim przepisy na ciekawe octy smakowe np. z mirabelek i rozmarynu, ocet siedmiu złodziei, czy ocet z pomidorów. Do którego sie przymierzam :)



Kiedy przejdziemy już przez te wszystkie smakołyki. Autorka przedstawia nam owocowo-warzywne kalendarium i pomysły na swój rok w spiżarni.



 Ja, co już pewno wiecie jestem wielką maniaczką przetwarzania. Napełniam słoiczki czym się tylko da, a moja spiżarnia pęka w szwach.
Ale dzięki tej książce, jeszcze dużo ciekawych smakołyków przede mną :)
Także polecam i Wam. Książka godna polecenia.






tytuł  PRZETWORY Z POMYSŁEM
autor  PATRYCJA MACHAŁEK
Wydawnictwo ZNAK
premiera 03 lipiec 2019