Dziś zapraszam Was na typowo wiosenne danie. Klopsiki w młodej kapuście z pieczarkami, które przygotowałam w ramach testu wyjątkowej patelni.
Patelnia tytanowa Woll diamond głęboka 28 cm, bo o niej mowa, gości w mojej kuchni już prawie trzy tygodnie. Kiedy tylko otrzymałam przesyłkę ze sklepu
Patelnie Tytanowe zakochałam się w niej i w miarę czasu moja miłość rośnie. Mogę śmiało powiedzieć, że zawsze o takiej marzyłam. Testowałam ją na różne sposoby, na pierwszy rzut poszły klopsiki w młodej kapuście z pieczarkami. Danie, które przygotowuje się wprost idealnie na
szerokiej, głębokiej i stabilnej patelni.
Składniki
na klopsiki
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 duży ząbek czosnku
- majeranek
- kminek mielony
- sól, pieprz
- olej
na kapustę
- główka młodej kapusty
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pół pęczka koperku
- czosnek mielony
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko,
przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, przyprawy. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam
rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha
włoskiego. Patelnię rozgrzewam, wlewam łyżkę oleju i przy pomocy pędzelka rozsmarowuję go na całej powierzchni. Na rozgrzany przekładam klopsiki i smażę na
rumiano ze wszystkich stron. Gotowe zdejmuję z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce.
Kapustę szatkuję, pieczarki kroję w większe kawałki, cebulę w kosteczkę. Na patelnię po smażeniu klopsików dokładam łyżkę masła, na maśle osmażam cebulę, dodaję pieczarki i chwilkę smażę, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią. Następnie do podsmażonych pieczarek dodaję kapustę. Dolewam około pół szklanki wrzącej wody, całość mieszam i chwilę duszę. Kiedy kapusta jest już prawie miękka, przekładam do niej klopsiki, dodaję drobno pokrojony koperek, doprawiam do smaku. Delikatnie mieszam i chwilkę podgrzewam na wolnym ogniu, aby smaki się połączyły.
Smacznego :)
Patelnia tytanowa Woll Diamond to zdecydowanie najlepszy i najbardziej ekskluzywny tego typu produkt na rynku. Co ją wyróżnia spośród wielu innych patelni? Posiada specjalną 5-cio warstwową powłokę tytanowo-diamentową, dzięki niej jest bardziej odporna i wytrzymała na mechaniczne uszkodzenia, zarysowania i starcia. Posiada 25 lat gwarancji na równość dna. Szybko i równomiernie się nagrzewa, co dla mnie jest bardzo ważne, smażąc na wolnym ogniu w każdym miejscu jest taka sama temperatura. Doskonale się sprawdza we wszystkich typach kuchenek. Można w niej piec w piekarniku do temperatury 250 stopni. Jednym z atutów mojej patelni jest odpinana rączka. Dzięki, której możemy podsmażyć danie na kuchence i dopiec w piekarniku, bez konieczności używania innego naczynia. Ponadto po odpięciu rączki zajmuje mniej miejsca w szafce, czy zmywarce. W zestawie w patelnią otrzymujemy szklaną, żąroodporną pokrywkę, co rzadko się zdarza.
Moja patelnia jest duża i pojemna ( średnica 28cm, wysokość 7cm, poj.3.5l). Idealnie nadaje się do przygotowywania każdego rodzaju potraw. Począwszy od jajek, przez mięso, warzywa a nawet słodkości. Dzięki nano kompozytowej powłoce w technologii WOLL TITANIUM NONSTICK możemy przygotowywać zdrowe potrawy z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, lub całkiem go wyeliminować. Jeśli już muszę użyć tłuszczu, to jak w przepisie powyżej, wylewam jedną łyżkę na patelnię i przy pomocy pędzelka natłuszczam dno i boki. Podobnie postąpiłam jak usmażyłam biszkopt. Tak to nie pomyłka, nie piekłam, a smażyłam biszkopt. Na kuchence gazowej, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gotowy w 25 minut. Potrzeba matką wynalazków. Był mi potrzebny niewysoki, ale szeroki biszkopt i wyszedł doskonale. Będą powtórki.
Biszkopt z patelni klik
W ramach testowania odpinanej rączki przygotowałam roladki z mięsa mielonego z pieczarkami zawijane w plastry boczku. Roladki najpierw opiekłam na patelni, potem odpięłam rączkę, nakryłam patelnię pokrywką i upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo soczyste i smaczne.
Makaron to chyba najlepsza propozycja na szybki i smaczny obiad. Z patelnią Woll Diamond jest jeszcze szybciej i smaczniej. Kotlety z karkówki wielkości połowy talerza, czy kapusta z pomidorami z patelni to też nie problem :)
Jestem bardzo zadowolona ze swojej patelni. Odkąd ją mam jest w ciągłym użyciu, nie wyobrażam sobie teraz mojej kuchni bez niej. Jeśli jesteście na kupnie i nie możecie się zdecydować to bardzo polecam. Patelnia Woll Diamond według mnie posiada same zalety, wad nie znalazłam. Ktoś mógłby narzekać, że jest zbyt ciężka, dla mnie to zaleta, jest stabilna i dobrze wyważona. Cena, no może jest trochę wysoka, ale ona zawsze idzie w parze z jakością. Uważam, że lepiej mieć jedną droższą, niż kilkanaście tańszych. Inwestycja w taką patelnie zwróci się z nawiązką!
Po więcej informacji i danych technicznych zapraszam na stronę sklepu internetowego
Patelnie Tytanowe. Sklep w swojej ofercie posiada szeroki wybór patelni i garnków tytanowych. Znajdziemy w nim również noże i inne niezbędne w kuchni akcesoria. Myślę, a nawet jestem pewna, że znajdziecie tam coś dla siebie. Ja już przymierzam się do zakupów.
Nawet nie wiem ile mam patelni w domu, ale z 5 to na pewno. Co do klopsików w młodej kapuście to nie jestem pewien czy bym jadł. Nie jestem przekonany smakowo do młodej kapusty. ;)
OdpowiedzUsuńTeż przez wiele lat gotowania nazbierało mi się kilka patelni, ale ta jest naprawdę wyjątkowa.
Usuńale pycha wygląda obiadek!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńDanie prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję, również pozdrawiam.
UsuńObiadek wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń❤
UsuńBiszkopt z patelni? pierwszy raz widzę ;)
OdpowiedzUsuńJa w sumie też 😊. To był bardzo udany eksperyment
UsuńZaskoczyłaś mnie tym biszkoptem. Nie pomyślałam, że można go usmażyć na patelni.
OdpowiedzUsuńMożna i jak widać udaje się 😊. Niebawem napiszę przepis i opulikuję w osobnym poście na blogu.
UsuńSuper ta patelnia :) Ciekawe przepisy
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤, a patelnie bardzo polecam 😊
UsuńBardzo ciekawe dania, nie jadłam nigdy biszkoptu z patelni 😊
OdpowiedzUsuńNiebawem będzie przepis, to będziesz mogła spróbować 😊
UsuńŚwietna, bardzo uniwersalna patelnia, a biszkopt z patelni to dla mnie duża niespodzianka :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńTeż ją mam, uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuń❤
UsuńSame pysności i patelnia super.
OdpowiedzUsuńAleż mi się zamarzył taki biszkopt z kremem i galaretką z truskawkami... Taki udany jak Twój :) Co do patelni to ciągle mam z nimi kłopot - jedyne co mi się sprawdza to wok telafa, ale reszta... do wymiany co kilka miesięcy...
OdpowiedzUsuńTeż tak mam. Ta patelnia, czego już jestem pewna, zostanie że mną na lata 😊
UsuńMłodą kapustę uwielbiam. Przepis zapisuję sobie, bo jest bardzo fajny. Świetna ta patelnia. JA właśnie muszę sobie kupić nową :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńCiekawy pomysł z tymi klopsikami w kapuście...ja tyłko w sosie robiłam a tu taka ciekawostka.
OdpowiedzUsuńA patelnia rzeczywiście fajna. I ten biszkopt mega mnie zaskoczył 😉
Jutro będzie przepis, zapraszam 😊
UsuńSame pyszności :-)
OdpowiedzUsuńjakie to pyszności nam na zdjęciach zaserwowałaś omom:D
OdpowiedzUsuń❤
Usuńprzepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń