Biszkopt z patelni. Tak, to nie żart. Okazuje się, że biszkopt z powodzeniem można usmażyć na patelni. Bez użycia piekarnika. Na kuchence gazowej, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Bez przewracania na drugą stronę, pulchny, mięciutki, równomiernie wyrośnięty. Gotowy w 25 minut! Do jego wykonania potrzebujemy jedynie solidnej, głębokiej i szerokiej patelni z nieprzywierającym dnem i pokrywką. Potrzeba matką wynalazków. Był mi potrzebny niewysoki, ale szeroki biszkopt i wyszedł doskonale. Polecam spróbować, nie ma prawa się nie udać. Zapraszam na mój autorski przepis :
Składniki ( na patelnię o średnicy 28 cm, wysokości 7 cm )
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i /2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu 10%
- 1 szklanka mąki pszennej
Dodatkowo
- łyżeczka oleju do wysmarowania patelni
Wykonanie
Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia, dodaję do ubitej piany, delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę, mieszam krótko łyżką do połączenia się składników. Patelnię delikatnie, przy pomocy pędzelka natłuszczam olejem, dno i boki. Na natłuszczoną patelnię przekładam ciasto, wierzch równam. Patelnię przykrywam pokrywką, stawiam na gaz i smażę na wolniutkim ogniu przez około 20/25 minut. Podczas smażenia ciasto ładnie rośnie, kiedy na wierzchu wytworzą się delikatne pęcherzyki, biszkopt jest gotowy. Ja swój po około 20 minutach odkryłam i sprawdziłam patyczkiem, jak tradycyjnie pieczone ciasto. Jeśli patyczek jest suchy, biszkopt jest gotowy. Gotowy biszkopt wyjmuję z patelni i studzę na kratce.
Smacznego :)
Biszkopt z patelni zamienił się w Czekoladowo - Truskawkowy Torcik
przepis na tort wkrótce na blogu, zachęcam do odwiedzin :)
Ps. Jeśli wykorzystasz mój przepis i będziesz chciał/chciała opublikować go na swojej stronie, proszę podaj źródło przepisu, wystarczy link do mojego bloga :)
ale super pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuszę spróbować zainspirowałaś mnie .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, daj znać jak wyszedł :)
UsuńO kurde musze pokazać to mojej mamie 🥰
OdpowiedzUsuńMoże się jej spodoba :)
UsuńJuż dawno nie robiłam takiego :-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować zrobić.
OdpowiedzUsuńCiekawy patent
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Idealne rozwiązanie dla tych którzy nie mają piekarnika. Brawo za kreatywność!👏
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘
UsuńTrzeba przyznać, że pomysł naprawdę jest genialny :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Usuńo kurcze nigdy bym na to nie wpadła
OdpowiedzUsuńPrzetestuj🙂
UsuńMam rękę do biszkoptu z piekarnika, ale tu mi rzuciłaś rękawice... spróbuję...
OdpowiedzUsuńCieszę się, czekam na efekty.
UsuńExtra przepis. Dziękuję za podzielenie się nim.
OdpowiedzUsuńMiło mi, jeśli zrobisz podziel się, proszę opinią.
Usuńkurde ale czad że się tak da!
OdpowiedzUsuńTeż się cieszę.
UsuńUwielbiam biszkopty ❤
OdpowiedzUsuń❤
UsuńBiszkopt wyszedł idealny :D No i okazuje się, że żeby upiec tort wcale nie trzeba piekarnika :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i zgadzam się 🙂
Usuńwow idealnie wygląda:D muszę zrobić:D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 🙂
UsuńNie jadłam nigdy takiego biszkoptu, jestem ciekawa jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje identycznie jak ten z piekarnika. I myślę, że w tym tkwi cały sukces 😊
UsuńCiekawe, czy bez proszku do pieczenia też by wyszedł na patelni? Pozdrawiam🙂
OdpowiedzUsuńPewnie tak, następnym razem spróbuję i dodam notkę do wpisu. Pozdrawiam 😊
UsuńJa to praktycznie tylko patelnię wykorzystuję do robienia ciast i deserów, sprawdza się doskonale, mam kilka patelni. ;)
OdpowiedzUsuńA na indukcji też się da?
OdpowiedzUsuńPewnie tak, na małej mocy, myślę, że wyjdzie tak samo
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńŚwietny biszkopt z patelni ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny! Robię już kolejny, chyba 4 czy 5 raz, zawsze wychodzi ekstra. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńOwszem babkę gotowaną robię-ale pieczenie na patelni to dla mnie nowość. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuń