Schab po bałkańsku to świetna propozycja dla poszukiwaczy pomysłu na wykorzystanie schabu. Pyszne, mięciutkie, kruche mięso z aromatycznymi dodatkami, smakuje wybornie. Danie bardzo proste w wykonaniu, sprawdzi się i na co dzień i od święta. Schab po bałkańsku możemy podać na różne sposoby, w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Z ryżem, makaronem, ziemniakami, czy najprościej ze świeżym pieczywem. Wersja z pieczywem idealnie pasuje na wszelkie biesiady, imprezy czy spontaniczne spotkania ze znajomymi. Polecam :)
Składniki
- 1kg schabu bez kości
- 1 duża cebula
- 200g pieczarek
- 2 czerwone papryki ( mogą być kolorowe )
- 4 kiszone ogórki
- 1 puszka krojonych pomidorów w pomidorowej zalewie
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kminku mielonego
- łyżeczka majeranku
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i wędzonej mielonej
- sól i pieprz do smaku
- olej
Wykonanie
Schab myję, osuszam, oczyszczam. Kroję najpierw w plastry, potem w paseczki. Posypuję przyprawami i odstawiam na chwilkę w chłodne miejsce. Cebulę kroję w piórka, pieczarki w grubsze plasterki, paprykę w słupki ( wielkości kawałków mięsa ), ogórki w plasterki.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucam mięso, osmażam z obu stron na rumiano. Obsmażone mięso przekładam do większego rondla/garnka, podlewam wrzątkiem ( tylko troszkę, aby w połowie było przykryte płynem ) i duszę na wolnym ogniu. Na patelnię po smażeniu mięsa przekładam pieczarki, chwilę smażę, dodaję cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam i podsmażam, aż cebula zmięknie. Zawartość patelni przekładam do garnka z mięsem. Dodaję paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość duszę pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy mięso jest już miękkie, dodaję ogórki kiszone. Duszę jeszcze około 15 minut. Dodaję majeranek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Smacznego :)
Widzę, że trochę jak gulasz, coś innego niż tradycyjny schabowy, zjadłbym z ryżem albo kaszą. ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, uwielbiam wszelkie misz masze z mięsem, warzywami i pomidorami.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, bo wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBosko wygląda! :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńJak pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Jakie świetne połączenie smaków, pyszne danie i bardzo urozmaicone :)
OdpowiedzUsuńMniam, ależ smakowicie wygląda 🥰
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, nie jadłam nigdy takiego ��
OdpowiedzUsuńooo tak takie danie to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda - aż zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis. Mięsko wygląda wyjątkowo smakowicie. W takiej wersji nie jadłam jeszcze schabu :)
OdpowiedzUsuńPycha, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na schab
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, aż się zrobiłam głodna :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie. Napewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń