Rewelacyjny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość. To główne zalety domowego szpinakowego chleba. Jeśli jeszcze dodam, że nie może się nie udać, to myślę, że skusicie się i spróbujecie. Smakuje nawet tym co nie specjalnie przepadają za szpinakiem. Jedyną jego wadą jest to, że uzależnia. Przepis na chleb szpinakowy znalazłam na jednej z grup kulinarnych FB ( dodany przez Rodice W. ) i zakochałam się w nim i ja i reszta rodzinki. Także na stałe wszedł do naszego menu. Polecam :)
Składniki ( na keksówkę 20x10 cm )
- 150 g świeżego szpinaku
- 180 ml mleka
- 1 łyżka octu ( dałam jabłkowy )
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 360 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo
- słonecznik lub inne ziarna do posypania ( opcjonalnie )
Wykonanie
Szpinak, mleko, ocet, cukier i sól przekładam do blendera i miksuję na papkę. Do miski wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję szpinakową papkę, całość mieszam dokładnie łyżką, potem wyrabiam ręką. Ciasto przekładam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch wyrównuję i nacinam wzdłuż ostrym nożem. ( ja swój chleb posypałam ziarnami słonecznika, ale nie jest to konieczne ). Keksówkę przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 200 stopniach ( grzałka góra-dół ) ok. 35 minut do suchego patyczka. Gotowy chleb studzę na kratce.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze przepis na moje ulubione szpinakowe naleśniki :) zapraszam :)
No Wow! Ale bosko wygląda. Z pewnością trudno mu się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńojej! jak on rozkosznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i ten kolor!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek <3!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić bo wygląda mega
OdpowiedzUsuńPo prostu nie pozostaje nic innego jak upiec bo wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńCzy wyjdzie taki sam z inną mąka ?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że tak. Proszę spróbować I dać znać
UsuńNie miałam okazji nigdy próbować chleba szpinakowego. Muszę przyznać, że zaciekawiłaś mnie tym przepisem :D Chętnie go wypróbuję :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć jakiejś innej mąki np orkiszowej lub owsianej ??
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że tak. Proszę spróbować I dać znać jak wyszło
UsuńIdealny na powitanie wiosny!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakuje :). Nigdy nie miałam okazji próbować a wydaje się fajny i smaczny :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam szpinakowego chleba, wygląda cudnie, tak zdrowo.
OdpowiedzUsuńWarto go upiec i poznać smak :-)
Szpinakowego chleba jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńCzy zwykły ocet będzie ok?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńNiesamowicie wygląda. Ciekawe, czy wyszedłby w wersji bezglutenowej (nie z tych mieszanek bezglutenowych, które zwykle nie są smaczne).
OdpowiedzUsuńPewnie tak, trzeba spróbować
UsuńSama się nad tym zastanawiam... Mąka ryżowa czy kukurydziana? Zazwyczaj korzystam z miksów, ale rzeczywiście chleb mi jeszcze z nich żaden nie wyszedł
UsuńMożna zastąpić świeży szpinak takim mrożonym? 🤔
OdpowiedzUsuńTak, tylko trzeba dać troszkę mniej mleka
UsuńCzy piekarnik ma być włączony z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńGrzałka góra-dół. Jest w przepisie
UsuńCzy jest wyczuwalny smak szpinaku ?
OdpowiedzUsuńZaraz po upieczeniu i jak jest jeszcze ciepły to pachnie i czuć w smaku szpinak, potem stopniowo już coraz mniej
UsuńCzy jest wyczuwalny smak szpinaku?
OdpowiedzUsuńJ.w
UsuńTen kolorek ma cudny :-)
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć ocet ? Właśnie chce zrobić chleb, ale akurat brakuje mi octu :D
OdpowiedzUsuńMożna, ale ocet utrwala kolor,więc chleb prawdopodobnie nie będzie miał tak intensywnego koloru
Usuńjak nie masz octu ,dodaj sok z cytryny
Usuńjak nie masz octu,dodaj sok z cytryny
UsuńCudowny kolor, bardzo wiosenny :)
OdpowiedzUsuńładny kolorek :)
OdpowiedzUsuńDziś robiłam 🙂 przepis cudowny a smak i kolor obłędny 🙂 i do tego taki zdrowy. Dziękuję za przepis i inspiracje. Pozdrawiam i więcej tak pomysłowych i zdrowych przepisów życzę
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło i niezmiernie się cieszę. Pozdrawiam 🙂
UsuńJaki typ mąki użyć do chlebka?
OdpowiedzUsuńKażda pszenna będzie dobra, ja Dałam uniwersalną
UsuńJa dodałam tortowa, I pominęłam ocet ale i tak wyszedł bardzo dobry 🙂
UsuńAleż ma zjawiskowy kolor :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje. :)
OdpowiedzUsuńWow ale to świetnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńAle on cudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie to wyglada :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie to wyglada
OdpowiedzUsuńTrzeba użyć dużo więcej mąki niż w przepisie,bo inaczej ciasto bardzo się klei,ale wyszło super, polecam
OdpowiedzUsuńMam w domu żytnią razową,nada się? ;)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek że szpinakiem ma chyba trochę mniej kcal niż zwykły?
Kaloryczność będzie podobna, szpinak w magiczny sposób nie ujmie kalorii ;) z żytnia, zwłaszcza razowa może nie wyjść, bo jest to ciężka mąka i z niej to chlebki tylko na zakwasie. Na proszki do pieczenia nie wyrośnie i będzie gniotek.
UsuńSpróbuje go zrobić w wersji bezglutenowej bo wygląda obłędnie 💚
OdpowiedzUsuńWygląda super ☺️ na pewno wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńCzy można proszek do pieczenia i sodę zastąpić drożdżami instant?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam.
UsuńDzień dobry :) Spodobał mi się ten Pani chleb i postanowiłam zrobić. Właśnie się piecze ale.. no właśnie nie wiem czy wyjdzie. Moja masa szpinakowa z blendera była dość płynna i jak wymieszałam z suchymi składnikami to wszystko nadal było bardzo rzadkie. Jak zaczęłam wyrabiać ręką to wszystko obkleiło się wokół niej, więc dosypałam trochę mąki lecz bałam się zbyt dużo, bo nie wiem na ile mogłam sobie pozwolić. Gdy przekładałam do keksówki to wszystko nadal było takie nie do końca zwarte i nadal mocno klejące się. Proszę mi poradzić na przyszłość co powinnam zrobić albo co robiłam źle. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Masa ma być luźna. Myślę, że chlebek wyszedł w porządku.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Chleb wygląda fajnie tylko popękał na bokach mimo, iż go nacięłam na wierzchu. I trochę się za mocno przypiekł od góry. Idę testować smak :)
UsuńCieszę się bardzo. Popękanie może być wynikiem za wysokiej temperatury. Mam nadzieję, że będzie smakował, bo to najważniejsze 🙂
UsuńDwa dni temu trafilam na ten przepis i dziś zrobiłam. Za dużo mi się syplo sody i czuć, ale jest bardzo dobry 🥰 super, polecam
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo. Dziękuję i pozdrawiam.
UsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSuper. Próbuję zrobić z mąki orkiszowej i jaglanej 😊
OdpowiedzUsuńPychota, zagości u mnie w domu na stałe 🙂
OdpowiedzUsuńCzy można cukier zastąpić np. Ksylitolem?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńWitam �� właśnie go zrobiłam, jest obłędnie pyszny, smak rewelacja!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można dołączyć zdjęcia które zrobiłam po ukojeniu kromeczki ten kolor to coś pięknego �� Polecam każdemu.
Pozdrawiam ☺️
Dziękuję, bardzo mi miło, że chleb smakuje. Pozdrawiam 😘
UsuńWitam 🙂 właśnie go zrobiłam, jest obłędnie pyszny, smak rewelacja!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można dołączyć zdjęcia które zrobiłam po ukojeniu kromeczki ten kolor to coś pięknego 😍 Polecam każdemu.
Pozdrawiam ☺️
A wyjdzie że szpinaku mrożonego? 0
OdpowiedzUsuńtak
UsuńJa do swojego chlebka dodałam jeszcze pomidory suszone :) wyszedł bardzo dobry, ale na następny raz jeszcze pokombinuję z jakimiś przyprawami
OdpowiedzUsuńO świetny pomysł 🙂
UsuńPyszny chlebek, a jeszcze do srodka dodalam sporo ziarenek i bakalii, wiec nie moglam sie oprzec i zjadlam od razu dwie cieple kromki z maselkiem :) Miammm...
OdpowiedzUsuńPysznie. Ja też od razu na ciepło go zajadam, z masłem najlepszy.
UsuńTen chlebek to obłęd dla podniebienia . Dziękuje za przepis 😊
OdpowiedzUsuńMiło mi. Pozdrawiam.
UsuńTen chlebek to obłęd dla podniebienia . Dziękuje za przepis 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie robienia :) Ale mój chlebek po przełożeniu do blaszki nie wygląda na taki ładny zbity jak u Ciebie,tylko jest bardzo kleisty i nieregularny, o wyrównaniu czy nacięciu na grzbiecie nawet nie ma mowy bo do noża tylko sie przykleja,po wyrabianiu nie mogłam odlepic od rak. Nie wiem co zrobiłam nie tak:/ bo proporcje zachowałam idealnie jak w przepisie.. mam nadzieje że po upieczeniu będzie dobry ;)
OdpowiedzUsuńCiasto jest trochę klejące takie ma być. Chlebek napewno wyjdzie 🙂
UsuńCzy cukier można zamienić na miód?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak
UsuńMi tak nie urósł,i so tego nie zrobul sie brązowy jak na zdjęciu tylko dalej zielony jest
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu i w rzeczywistości chleb jest zielony. Nie wiem czemu nie wyrósł, może w za niskiej temperaturze piekłaś, lub w za dużej foremce?
UsuńMożliwe, pieklam w 180 stopniach ale za to 40min.
UsuńI też po zblendowaniu szpinaku nie miałam papki, a koktajl..
Ciasto ledwo ugniotłam, obydwie dłonie miałam całe w zielonym ciescie, co chwile dosypywałam mąkę, żeby jakis moc te ciasto przenieść na blaszkę.
Nie wiem jak Pani to zdobiła, że tak pięknie wyszło
Myślała Pani o nagraniu filmiku na którym pokaze Pani jak robi ten chlebek?
Może za dużo mleka dałaś, prawidłowo powinna powstać papka za szpinaku nie koktajl. Ciasto ma być klejące, ale nie tak mocno. Filmik, może spróbuje następnym razem. Jedyna moja rada to mniej mleka i wyższa temperatura jak w przepisie.
Usuńrobię, ale zastępuję mleko kefirem i nie daję cukru; czasem wrzucam zamiast szpinaku jarmuż, pokrzywę; jest super; dorzucam tez siemię lniane (do środka, bo na zewnątrz się przypieka, a takie już niezdrowe), dziś dodałam mąki owsianej; lubię kombinować i wychodzi:); dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper modyfikacje wprowadzasz, dziękuję za podzielenie się opinią. Pozdrawiam 🙂
UsuńZrobiłam, obłędny?! 😍
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis na chleb.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie chlebek wygląda obłędnie ,mam zamiar wypróbować przepis,lecz zastanawiam się czy jeśli mam akurat mrożony szpinak to nada się do przepisu?czy konieczne jest zaopatrzenie się w świeży, będę wdzięczna za pomoc 😊
OdpowiedzUsuńMrożony też będzie ok, tylko wcześniej trzeba go rozmrozić i odcisnąć z ewentualnej wody. Pozdrawiam i życzę smacznego.
UsuńTo super bo akurat na stanie tylko mrożony 😉 A chlebek tak cudny,nie moge się oprzeć by nie wypróbować, zabieram się do roboty,bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie 🤗
UsuńProszę, pochwal się jak Ci smakuje 💚
UsuńKurczę ja nie wyrobiłam ciasta ręką ,ale i tak mam nadzieję, że wyjdzie
OdpowiedzUsuńCzy moge zamiast proszku i sody użyć świeżych drozdzy?
OdpowiedzUsuń