Strony

piątek, 5 lutego 2021

Naleśniki szpinakowe z pikantnym farszem

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Dziś zapraszam Was na naleśniki szpinakowe. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Takie naleśniki pasują zarówno z farszem na słodko, słono, czy pikantnie.  U mnie wersja wytrawna z suszonymi pomidorami, oliwkami i chili. Coś dla miłośników zdecydowanych smaków. Danie pasujące na obiad, kolację czy imprezę jako oryginalna przekąska, przestawka, czy w mniejszej formie jako poczekajka. Polecam :)

Składniki ( na ok. 10 - 11 sztuk )
Naleśniki
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 niepełne szklanki mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka posiekanego koperku ( opcjonalnie )
Farsz
- 250 g kremowego serka ( może być typu feta lub inny twarożek do smarowania )
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- kilkanaście oliwek ( dałam czarne i zielone )
- szczypta chili
- sól, pieprz do smak
Dodatkowo
- olej do smażenia

Wykonanie
Naleśniki : Szpinak przekładam na sito, przelewam wrzątkiem, miksuję. Do zmiksowanego szpinaku dodaję resztę składników na ciasto. Całość dokładnie miksuję i odstawiam na 10 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. Przykrywam drugim talerzem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Farsz : Serek przekładam do miseczki i rozgniatam widelcem, dodaję do niego kapary, pokrojone w paseczki pomidory i oliwki, doprawiam do smaku, dokładnie mieszam. 
Na każdym naleśniku rozsmarowuję łyżkę farszu i zwijam w rulon. 
Podaję na zimno.
Smacznego :)




 

39 komentarzy:

  1. świetny pomysł na przemycenie warzyw do diety! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzą już długo za mną takie naleśniki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie masz wyjścia kochana musisz zrobić 🙂

      Usuń
  3. Piękny kolorek, moje dzieci uwielbają szpinakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takie naleśniki, na pewno są bardzo pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takich naleśników, ale z chęcią bym wypróbowała u siebie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wędrówki po kuchni6 lutego 2021 15:21

    Świetne naleśniki i bardzo fajny pomysł na farsz. Z pewnością są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne naleśniki i smakowity farsz!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na przemycenie szpinaku. Jeszcze nie miałam okazji jeść takich naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym takie naleśniki. Jedynie farsz trochę bym zmieniła, bo nie przepadam za oliwkami i kaparami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co jakiś czas u mnie są naleśniki na słono, ale z farszem szpinakowym, czyli troszkę na odwrót. Koniecznie muszę spróbować tej wersji z tym ostrym farszem :D

    Pozdrawiam, Melka blogerka

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham szpinak ale naleśników szpinakowych jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne! Dawno nie jadłam naleśników, a już zwłaszcza tych wytrawnych, te bym bardzo chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają bardzo apetycznie! cudowny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają pysznie. Dobrymi naleśnikami zawsze można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetyczny obiad:) ja do tej pory szpinakowe naleśniki robiłam z farszem na słodko, trzeba spróbować innej wersji;)

    OdpowiedzUsuń