Strony

poniedziałek, 25 stycznia 2021

Paszteciki szczecińskie z mięsem

 

 Paszteciki szczecińskie to paszteciki niezwykłe. Jakiś czas temu poznałam je na jednej z grup kulinarnych, gdzie podjęłam wyzwanie przygotowania tych pyszności. Nigdy wcześniej takich pasztecików nie jadłam a nawet o nich nie słyszałam. Dzięki Danusi poznałam, zrobiłam i się wprost zakochałam. Niezwykłość tych pasztecików polega na tym, że są one smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. Dzięki temu smakują wyjątkowo, zupełnie inaczej, niż tradycyjne paszteciki pieczone.
 Pasztecik szczeciński to danie typowe dla Szczecina, nadziany najczęściej mięsem, kapustą z grzybami lub pieczarkami z serem. Serwowany w towarzystwie czystego, czerwonego barszczyku. Najstarszy lokal serwujący paszteciki został założony w 1969 roku. W roku 2010 pasztecik został wpisany na "Listę produktów tradycyjnych" , chronionych przez unijne prawo. 
Samo wykonanie pasztecików nie jest skomplikowane, przy smażeniu troszkę trzeba się pobawić, ale warto. Jeśli lubicie takie perełki, to polecam spróbować, u mnie weszły na stałe do menu. 
 
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 35 g  świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 jajko
Farsz
- 500 - 600 g mięsa najlepiej mieszanego ( kawałek wieprzowiny i wołowiny lub kurczaka )
- porcja włoszczyzny
- 1 większy ząbek czosnku
- po szczypcie majeranku i kminku mielonego
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- mała bułka namoczona w wodzie
Dodatkowo
- olej do smażenia
 
Wykonanie
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewam do miski. Przygotowuję rozczyn : Do pól szklanki ciepłej wody wkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość mieszam i odstawiam na chwilkę aby drożdże ruszyły ( zrobi się na wierzchu piana ). W mące robię dołek, wlewam do niego podrośnięte drożdże i dodaję resztę składników. Mieszam najpierw łyżką, potem ręcznie. Gdyby ciasto się mocno kleiło podsypuję lekko mąką. Formuję kulę, miskę przykrywam ściereczką i  odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
 
Farsz: Mięso płuczę, włoszczyznę i czosnek obieram, zalewam zimną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa, dodaje sól i przyprawy, gotuję na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmuję z wywaru, studzę i mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z odciśniętą wymoczoną bułką. Wraz z mięsem można zmielić warzywa z wywaru w/g gustu. Do zmielonego mięsa dodaję jajko mieszam i doprawiam do smaku.
 Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, każdą z nich po kolei wałkuję na prostokąt, nakładam farsz, zwijam, odcinam paszteciki. Końce i bok dokładnie zlepiam, aby podczas smażenia farsz się nie wydostał do tłuszczu. Gotowe paszteciki odstawiam na ok. 10 minut, aby jeszcze trochę podrosły. W tym czasie w większym i szerszym garnku rozgrzewam olej. Paszteciki wrzucam na rozgrzany olej, chwilę smażę ( ok. 2-3 minuty ) na złoty kolor. Podczas smażenia delikatnie odwracam paszteciki na drugą stronę aby były z dwóch stron rumiane. Gotowe paszteciki wyjmuję na talerz wyłożony papierowymi ręczniczkami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paszteciki najlepiej smakują na ciepło, choć na zimno też są smaczne. Paszteciki dobrze się przechowują, zimne przekładam do lodówki, na drugi dzień odgrzewam w mikrofalówce, niewiele tracą na smaku.
Smacznego :)






Poniżej podam jeszcze mój przepis na tradycyjne paszteciki pieczone i paszteciki z ciasta francuskiego ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam : 

 


28 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam takich pasztecików. Wyglądają pysznie, ale wołowina niekoniecznie do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowina nie musi być, wystarczy wieprzowina i kurczak

      Usuń
  2. Prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie paszteciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O takie paszteciki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis . Ale nie dla mnie , bo nie jem mięsa. I za bardzo nie wiem czy w tym przepisie zastąpić mięso .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso można zastąpić jak pisałam wyżej np kapustą z grzybami 🙂

      Usuń
    2. Są też z farszem ze szpinaku i twarogu oraz z pieczarkami i żółtym serem.

      Usuń
    3. W Szczecinie możesz kupić również paszteciki z farszem z pieczarek, pieczarek i sera lub kapusty z grzybami. Zawsze trzeba stać w kolejce, bo smakują obłędnie ;)

      Usuń
  6. Urodziłam się i wychowałam w Szczecinie lecz nie mieszkam tam od wielu lat. Smak pasztecików pamiętam jakbym jadła je wczoraj. Niebo w gębie. Dziękuję za ten przepis, paszteciki smakują prawie jak oryginał. Przepis napewno jeszcze nie raz użyję,lecz by domownikom się nie znudziło, pokombinuję z różnymi rodzajami farszu. Pieczarki z serem, kurczak z warzywami, kapusta z grzybami, ryba z warzywami, jajko z makrelą itp. Można wymyślać i wymyślać, choć mięsne paszteciki są tymi pierwszymi i najlepszymi �� Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, że spodobał Ci się przepis. Ja też uwielbiam te paszteciki. Pozdrawiam cieplutko❤

      Usuń
  7. koniecznie do zrobienia zawsze na wakacjach sie nimi zajadałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę się wybrać koniecznie do Szczecina i skosztować oryginału

      Usuń
  8. Kocham jeść paszteciki ale takich jeszcze nigdy nie smakowałam :)
    Wyglądają ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W Stargardzie -szcz,tez one byly, do dzis chodzi za mna ich smak i do tego barszczyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, Stargardzianie również się zajadają pasztecikami. Pozdrawiam ze Stargardu

      Usuń
  10. Paszteciki szczecinskie sa najlepsze jakiekolwiek jadlam , ponad 30 lat temu mialam szczescie je jesc i dotad pamietam ich smak, takie wlasnie w drozdzowym ciescie z miesem , poprostu niebo w gebie.

    OdpowiedzUsuń