Naleśniki gyros to pyszne naleśniki wypełnione kurczakiem w gyrosie z dodatkiem warzyw i ciągnącego się sera. Doskonałe danie dla miłośników tego typu potraw. Bardzo sycące i pożywne, świetne na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Polecam :)
Składniki ( na ok. 10 - 11 sztuk )
Naleśniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru
Farsz
- 2 pojedyncze większe filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- pól małej kapusty pekińskiej
- 1 pomidor
- mała puszeczka kukurydzy konserwowej
- 250 gram sera żółtego
- 3 - 4 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ( słodkiej lub chili w/g gustu )
- olej
Dodatkowo
- sos czosnkowy ( opcjonalnie )
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20
minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej
patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty
kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. Przykrywam drugim talerzem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Filety z kurczaka kroję w kostkę posypuję czosnkiem mielonym i gyrosem, mieszam i odstawiam na chwilkę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso i smażę chwilkę aż straci różowy kolor, do podsmażonego mięsa dodaję pokrojoną w drobna kostkę czerwona paprykę, całość mieszam i smażę jeszcze chwilkę aż papryka lekko zmięknie. Odstawiam do lekkiego wystudzenia. Kapustę pekińską drobno szatkuję, pomidora kroję w kosteczkę, kukurydzę odcedzam z zalewy, ser ścieram na tarce o dużych oczkach
Na każdy naleśnik na środku układam garść kapusty, na kapustę dwie łyżki kurczaka z papryką, na kurczaka kilka kosteczek pomidora, łyżeczkę kukurydzy i garść sera. Boki naleśnika składam do środka, górę i dół tak samo na kształt prostokąta. Tak przygotowane naleśniki przekładam ( łączeniem do dołu ) do uprzednio wysmarowanych olejem naczyń do zapiekania. Naleśniki z wierzchu posypuję tartym serem i mieloną papryczką chili. Przekładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Kiedy ser się stopi danie jest gotowe.
Naleśniki gyros podaję na ciepło z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na naleśniki ( po kliknięciu w tytuł ukaże się przepis ) zapraszam :
Bardzo fajne 👍 pomysly
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPrezentują się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Miło mi, pozdrawiam
UsuńSmaczne muszą być te naleśniki!:)
OdpowiedzUsuńO tak 🙂
UsuńTeraz to narobiłaś mi smaka i myślę, że u mnie domownicy byliby zadowoleni z takiego dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię naleśniki w ten sposób. Mega pyszne są :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPychotka :) przepis na medal :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🙂
Usuńmam teraz głoda:D
OdpowiedzUsuńIle porcji wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńOk 10 - 11 sztuk w zależności od wielkości.
UsuńNastępnym razem proszę o fotograficzną instrukcję składania :D
OdpowiedzUsuńZrobi się 😉
Usuń