Strony

środa, 29 lipca 2020

Czarne maliny w syropie na zimę. Domowe przetwory.


 Ogród mam duży i w nim wiele rozmaitości, między innymi czarne maliny. Czarne maliny dojrzewają wcześnie, kiedy czerwone dopiero się budzą, ale też owocują krótko, choć wydają bardzo obfite plony. Ta odmiana maliny jest przez nas bardzo lubiana. Ma bardzo jędrne owoce, soczyste i bardzo rzadko mieszkają w nich robaczki. Większość z nich zjadamy prosto z krzaczka. To co zostaje staram się zachować na zimę. Część zamrażam, część wkładam do słoiczków. Często robię takie syropy jak dziś. W zimie bardzo przydane do herbaty czy deserów. Polecam :)

Składniki ( na 4 słoiczki o poj. 200 ml. )
- 500 gram czarnych malin
- 1 litr wody
- 320 gram cukru

Wykonanie
Maliny przekładam do uprzednio wymytych i wyprażonych słoiczków prawie do pełna.
Z wody i cukru przygotowuję syrop: na litr wody daję 320 gram cukru, syrop zagotowuje i gorącym zalewam owoce w słoiczkach. Słoiczki mocno zakręcam i pasteryzuję ok. 10 minut.
Smacznego :)




Jeśli tak jak ja lubicie lato zamykać w słoiczki, to zapraszam was do mojej zakładki DOMOWE PRZETWORY tam więcej ciekawych przepisów :)
  tu link : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/search/label/domowe%20przetwory



17 komentarzy:

  1. Uwielbiam jeść zimą takie przetwory 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A ja nadal nie nie mam. Czy pisałaś na messengera? Czy gdzie indziej? Bo ja wszystko przeszukałam na fb i nic nie mam :(

      Usuń
  3. Takich malin jeszcze nie jadłam, co roku robię zawsze parę słoików dla syna, na przeziębienie i jesienną słotę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich malin jeszcze nie jadłam, nawet nie wiedziałam, że istnieją czarne maliny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak masz ogród to polecam zakupić sadzonkę. Ja mam swoje już od ponad dwudziestu lat. Bardzo ładnie się rozrastają i owocują.

      Usuń
  5. Na zimę będą jak znalazł! Nie dość, że pyszne to jeszcze bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, lubię takie zapasy na zimę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow,czarnych jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są pyszne :) Szkoda, że się nie mogę podzielić :)

      Usuń