piątek, 19 czerwca 2020
Drożdżówka sypana z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.
Drożdżówka sypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 35x25 )
Ciasto
- 100 gram świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 4 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
Kruszonka
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 gram masła
Dodatkowo
- dowolne owoce ( u mnie truskawki i rabarbar )
- papier do pieczenia
Wykonanie
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem i cukrem waniliowym, na cukier delikatnie wylewam roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, na koniec całość zasypuję przesiana mąką, dodaję szczyptę soli. Ciasta nie mieszam. Miskę z ciastem przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na trzy godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Przygotowuję kruszonkę. Na stolnicę wsypuję mąkę z cukrem dodaję zimne, posiekane masło, przy pomocy rąk wyrabiam krótko ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki.
Truskawki i rabarbar płuczę i osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Truskawki pozbawiam szypułek, rabarbar kroje na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto mieszam przy pomocy miksera z końcówką z hakami. Krótko do połączenia składników. Ciasto powinno być jednolite i lejące.
Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzam po całej powierzchni. Na wierzch ciasta układam naprzemiennie truskawki i rabarbar. Posypuję roztartą kruszonką.
Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni grzałka góra-dół około 50 minut, do ładnie rumianej kruszonki i suchego patyczka.
Smacznego :)
Moje ciasto powstało na podstawie przepisu Ewy Wachowicz
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ładna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam kruszonkę ;)
OdpowiedzUsuńMy też :)
UsuńBardzo lubię takie drożdżówki, więc przepis z chęcią wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Będzie smacznie :)
Usuńsmak lata!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie !
UsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń