Strony
▼
piątek, 25 października 2019
Syrop z pigwy. Domowy syrop na przeziębienie i grypę.
Pigwa zwana polską cytryną, doskonale sprawdzi się w okresie jesienno zimowym, w postaci syropu, jako dodatek np. do herbaty. Owoce pigwy zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, żelazo i magnez. Syrop z pigwy jest doskonałym domowym lekiem na odporność, jak i przeziębienie. Ponadto owoce pigwy mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne.
W moim ogrodzie rośnie jeden niewielki krzaczek. Dlatego przygotowuję z niego syrop na już, nie pasteryzuje go. Po puszczeniu soku przekładam do lodówki i spożywamy na bieżąco
Polecam :)
Składniki
- owoce pigwy
- cukier
Wykonanie
Owoce płuczę, osuszam, wykrawam gniazda nasienne, miąższ kroje w drobne kawałki.
Na dno słoiczka wysypuję łyżeczkę cukru, następnie łyżkę pokrojonej pigwy i znów cukier i pigwa, warstwami aż do pełnego słoiczka. Ostatnia warstwę stanowi cukier. Słoiczek zakręcam, potrząsam nim aby składniki się lekko wymieszały i odstawiam w ciepłe miejsce. ( Trzymam w kuchni na półce w temperaturze pokojowej ). Po kilku dniach w zależności od temperatury, kiedy cukier się dokładnie rozpuści, a na wierzch wypłynie sok, syrop jest gotowy. Przekładam słoiczek do lodówki i wykorzystuję w/g potrzeb. Jak pisałam wyżej najczęściej do herbaty lub wody mineralnej.
Smacznego :)
Poniżej podaje kilka linków na domowe syropy w moim wykonaniu. Zapraszam, wystarczy kliknąć w link i zostaniecie przekierowani do przepisu :
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/02/syrop-cytrynowy-z-imbirem-domowy-syrop.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/01/syrop-z-cebuli-domowy-syrop-na.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2018/09/syrop-z-miety-na-zime-domowe-przetwory.html
Fantastyczny ☺☺
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest również bardzo smaczny, polecam :)
UsuńSuper, takie domowe sposoby na przeziębienie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńSuper syrop ❤
OdpowiedzUsuńo tak, syrop z pigwy to samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńAkurat szukałam przepisu na pigwę :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper przepis. Idealny na jesienny sezon :)
OdpowiedzUsuńPigwa jest przepyszna. Ja w zeszłym roku robiłam nalewkę z pigwy, idealna do herbaty!
OdpowiedzUsuńhttp://redamancyy.blogspot.com/
trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńSyrop z pigwy nie dość że zdrowy to w dodatku jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńmoja mama i teściowa zawsze wmuszają we mnie ten sok, bo mam mega słabą odporność :D
OdpowiedzUsuńNa jesienną aurę taki syrop jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuń