czwartek, 15 sierpnia 2019
Sałatka warzywna na zimę bez octu. Domowe przetwory.
Dziś zapraszam na bardzo smaczną, szybką w wykonaniu, zimową sałatkę z kapusty, marchwi i papryki. Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez dodatku octu, zakwaszona poprzez dodatek jabłek. Doskonała propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Lekka słodko-kwaśna, doskonała jako dodatek do obiadu. Polecam :)
Składniki ( na ok. 6 słoików o pojemności 0,5 litra )
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg papryki ( po połowie czerwonej i zielonej )
- 1 kg marchwi
- 1 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych )
- 0.5 kg cebuli
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie
Warzywa i jabłko szatkuję ( ja robię to przy pomocy robota z nasadką do warzyw ) Przekładam do większej miski. Dodaję olej, sól i pieprz. Dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie warzywa wraz z wytworzoną zalewą przekładam do wyprażonych słoików i mocno zakręcam. Pasteryzuję w garnku ok. 20-25 minut. Po ostygnięciu sałatki przenoszę w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pychotka☺
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńjak bez octu to idealna dla mnie;)
OdpowiedzUsuńdla mnie tez najlepsza :)
UsuńKochana świetna sałatka :-) zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńOh very nice refcipe darling
OdpowiedzUsuńxx
🤩🤩🤩🤩🤩🤩
OdpowiedzUsuń🤩🤩🤩🤩🤩🤩
OdpowiedzUsuńEkstra sałatka, bardzo podoba mi się, że bez octu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na przetwory zimowe :) Bardzo lubię takie sałatki.
OdpowiedzUsuńsuper!!! lubię takie sałatki
OdpowiedzUsuńPo jakim czasie jest juz dobra? :D
OdpowiedzUsuńOna w zasadzie od razu po pasteryzacji i ostudzeniu już jest dobra. Ale po tygodniu i dłużej jeszcze lepsza.
UsuńBez octu to biere :D
OdpowiedzUsuńJakie jabłka dodajecie?
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń