czwartek, 15 sierpnia 2019

Sałatka warzywna na zimę bez octu. Domowe przetwory.


Dziś zapraszam na bardzo smaczną, szybką w wykonaniu, zimową sałatkę z kapusty, marchwi i papryki. Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez dodatku octu, zakwaszona poprzez dodatek jabłek. Doskonała propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Lekka słodko-kwaśna, doskonała jako dodatek do obiadu. Polecam :)

Składniki  ( na ok. 6 słoików o pojemności 0,5 litra )
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg papryki ( po połowie czerwonej i zielonej )
- 1 kg marchwi
- 1 kg jabłek  ( najlepiej kwaskowych )
- 0.5 kg cebuli
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie
Warzywa i jabłko szatkuję ( ja robię to przy pomocy robota z nasadką do warzyw ) Przekładam do większej miski. Dodaję olej, sól i pieprz. Dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie warzywa wraz z wytworzoną zalewą przekładam do wyprażonych słoików i mocno zakręcam. Pasteryzuję w garnku ok. 20-25 minut. Po ostygnięciu sałatki przenoszę w chłodne miejsce.
Smacznego :)



17 komentarzy:

  1. jak bez octu to idealna dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana świetna sałatka :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh very nice refcipe darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekstra sałatka, bardzo podoba mi się, że bez octu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na przetwory zimowe :) Bardzo lubię takie sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  6. super!!! lubię takie sałatki

    OdpowiedzUsuń
  7. Po jakim czasie jest juz dobra? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona w zasadzie od razu po pasteryzacji i ostudzeniu już jest dobra. Ale po tygodniu i dłużej jeszcze lepsza.

      Usuń
  8. Bez octu to biere :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie jabłka dodajecie?

    OdpowiedzUsuń