piątek, 15 czerwca 2018
Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką.
Sezon truskawkowy w pełni :) Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały. Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych owoców np. brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :)
Składniki ( na tortownicę 26 cm )
- 350 gram okrągłych biszkoptów
- 500 gram śmietany 12% lub 18 %
- 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku )
- 2 galaretki truskawkowe
- 70 dag truskawek
Wykonanie
Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, zostawiam do ostudzenia. Truskawki myje i pozbawiam szypułek, zostawiam na sicie do osuszenia.
Śmietanę mieszam łyżką z cukrem pudrem, maczam w niej biszkopty i układam cegiełkowo na dnie tortownicy ( dwie warstwy) Resztę śmietany wylewam na biszkopty.
Na wierzch układam truskawki i całość zalewam tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiam do lodówki i zostawiam na kilkanaście godzin, do całkowitego stężenia.
Smacznego :)
Przepis podpatrzyłam na tej stronie odrobinę zmodyfikowałam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Proste i pyszne☺
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są ciasta z truskawkami jak nie trzeba piec
OdpowiedzUsuńPrzepis na czasie są truskawki na działce więc na niedziele jak znalazł do kawy - super
OdpowiedzUsuńJezu, jak ja kocham to ciasto. Mogę całą blachę na raz zjeść :D
OdpowiedzUsuń