Strony

niedziela, 2 lipca 2017

Lane kluski na rosole. Podstawowy przepis.


Lane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie je zajadały i tak zostało do dziś. Dość często goszczą u nas na stole. Polecam :)

Składniki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól

Wykonanie
Jajko wbijam do garnuszka, dodaję sól i mąkę. Miksuję na jednolita masę. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie lejące. ( o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę ). Jeśli jest za rzadkie dosypuję jeszcze ciut mąki, jeśli wyjdzie za twarde dolewam parę kropli zimnej wody.  Gotowe ciasto wlewam strumieniem do wolno gotującej się zupy. Ja tak samo jak moja mama ułatwiłam sobie wlewanie i robię to przy pomocy plastykowej tarki. Układam ją na naczyniu z gotująca się zupą i powolutku leję ciasto łyżeczką na tarkę, kluseczki wpadają do zupy już mniej więcej jednakowej wielkości :) Kluseczki gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Smacznego :)




13 komentarzy:

  1. wow lane kluseczki moje ulubione smaki z dziecinstwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam z dzieciństwa :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przysmak z dzieciństwa, do dziś je kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ;-) fajnie, że przypomniałaś te smakołyki :) może zrobię...rosół mam od wczoraj :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wczorajszym rosołku najlepsze :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. ja za rosołami ani kluskami nie przepadam oj nie;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna taka tarka, na pewno ułatwia przygotowanie lanego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ ja tego dawno nie jadłam. Narobiłaś mi smaka, bo to ewidentnie danie z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię rosół z lanymi kluseczkami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda ten rosół. Muszę go znowu przyrządzić, bo długo nie miałam oakazji próbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. zdecydowanie smak z dzieciństwa :) dzięki za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń