Strony
▼
środa, 11 maja 2016
Podudzia z indyka pieczone. Soczyste z piekarnika.
Dziś zapraszam na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na pieczone podudzia z indyka. Indyk to chyba moje ulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany jest bardzo zdrowy i delikatny, a mięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :)
Składniki
- podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..)
- czosnek 2-3 ząbki
- papryka czerwona mielona.
- domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa typu warzywko
- majeranek
- olej
Wykonanie
Podudzia myję, osuszam papierowymi ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Piekę pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W czasie pieczenia kilka razy zaglądam do naczynia i podlewam mięso gorącą wodą, aby było soczyste i nie za bardzo zrumienione. Kiedy jest miękkie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na jakieś 10 minut aby odpoczęło. Następnie podaję.
Smacznego :)
Wyglądaja idealnie - soczyste i rumiane:)
OdpowiedzUsuńMniam bardzo apetycznie upieczone :-)
OdpowiedzUsuńObiadek idealny dla mnie i mojej rodziny
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że u mnie kurczak rządzi. Indyka jeszcze tak nie robiłam. Fajna propozycja. Odmiana od tego, co oczywiste :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, a potem juz będą smaczne powroty :)
UsuńAle narobiłaś mi ochoty! Apetycznie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo lubię mięsko z indyka,chętnie tak je zrobię:)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, pozdrawiam :)
UsuńBardzo apetyczny obiadek i oczywiście wielki plus za dodatek domowej "wegety" :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a co domowej wegety, to od kiedy robię ją samodzielnie, wszystko naprawdę smakuje lepiej :) Pozdrawiam :)
Usuń