czwartek, 28 kwietnia 2016
Śledzie po kaszubsku. Najlepsze z rodzynkami.
Śledzie :) Stali bywalcy bloga wiedzą zapewne, że jestem ich wielką miłośniczką. Przepisów na te smaczne rybki jest na blogu już sporo, a to jeszcze nie koniec. Dziś zapraszam na śledzie po kaszubsku. Przepis znalazłam na WŻ i się w nich zakochałam. Robiłam je już kilka razy między innymi na święta i sylwestra, wszystkim bardzo smakowały. Polecam :)
Składniki
- 6-8 szt. dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas
- 1 duża cebula
- garść rodzynek
- 1 szklanka oleju
- 0.5 szklanki octu jabłkowego
- 195 gram koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, 3 -4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
- pieprz mielony do smaku
Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
Cebule kroję w cieniutkie półplasterki.
Do rondelka wlewam ocet, olej, koncentrat i pól szklanki ciepłej wody, dodaję cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Do gotującej zalewy dodaję rodzynki i cebulę, gotuję następne 3 minuty. Zalewę studzę do ostudzonej dodaję śledzie, delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni, choć zwykle znikają szybciej, a co dzień to smakują lepiej ( najlepsze są po 2 dniach )
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię tak przygotowane śledzie, są wspaniałe w smaku :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze! :)
OdpowiedzUsuńOj oj za śledzie to ja bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za śledziami, ale na takie chyba bym się skusił :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie :) Nie tylko ty je kochasz ;p Dlatego bardzo lubię Wielkanoc, bo wtedy jemy śledzie w każdej postaci, haha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńŚledzie z rodzynkami? To trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam koniecznie, super smak zarówno śledzi jak i marynaty z rodzynkami :)
UsuńUwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledzie, wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPodobne śledziki robi nasza babcia na święta :) Ciekawe w smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię i zaręczam, wspaniale smakują!
OdpowiedzUsuńA czy zamiast cukru mogę dać miód?
OdpowiedzUsuńA czy zamiast cukru mogę dać miód?
OdpowiedzUsuńNie wiem, zawsze dodaję cukier, ale myślę, że tak, tylko dobrej jakości i dałabym mniej 1 łyzkę.
Usuń