czwartek, 28 kwietnia 2016

Śledzie po kaszubsku. Najlepsze z rodzynkami.


Śledzie :) Stali bywalcy bloga wiedzą zapewne, że jestem ich wielką miłośniczką. Przepisów na te smaczne rybki jest na blogu już sporo, a to jeszcze nie koniec. Dziś zapraszam na śledzie po kaszubsku. Przepis znalazłam na  i się w nich zakochałam. Robiłam je już kilka razy między innymi na święta i sylwestra, wszystkim bardzo smakowały. Polecam :)

Składniki
- 6-8 szt. dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas
- 1 duża cebula
- garść rodzynek
- 1 szklanka oleju
- 0.5 szklanki octu jabłkowego
- 195 gram koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, 3 -4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
- pieprz mielony do smaku

Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
Cebule kroję w cieniutkie półplasterki.
Do rondelka wlewam ocet, olej, koncentrat i pól szklanki ciepłej wody, dodaję cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Do gotującej zalewy dodaję rodzynki i cebulę, gotuję następne 3 minuty. Zalewę studzę do ostudzonej dodaję śledzie, delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni, choć zwykle znikają szybciej, a co dzień to smakują lepiej  ( najlepsze są po 2 dniach )
Smacznego :)




16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tak przygotowane śledzie, są wspaniałe w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj oj za śledzie to ja bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za śledziami, ale na takie chyba bym się skusił :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śledzie :) Nie tylko ty je kochasz ;p Dlatego bardzo lubię Wielkanoc, bo wtedy jemy śledzie w każdej postaci, haha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledzie z rodzynkami? To trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam koniecznie, super smak zarówno śledzi jak i marynaty z rodzynkami :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię śledzie, wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobne śledziki robi nasza babcia na święta :) Ciekawe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo je lubię i zaręczam, wspaniale smakują!

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy zamiast cukru mogę dać miód?

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy zamiast cukru mogę dać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, zawsze dodaję cukier, ale myślę, że tak, tylko dobrej jakości i dałabym mniej 1 łyzkę.

      Usuń