środa, 27 kwietnia 2016
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina.
Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć.
Schab z tego przepisu, wychodzi bardzo soczysty, miękki i aromatyczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu, pracy nie ma z nim wiele, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i trochę poczekać nim się zapekluje, a potem już tylko pieczenie, studzenie i można zajadać :)
Polecam :)
Składniki
- 1 - 1,5 kg schabu bez kości
Zalewa
- 40 g soli peklowej
- 1 łyżeczka cukru,
- 0.5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 2 litry zimnej wody
Do natarcia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki papryki czerwonej mielonej
- 2 łyżki czosnku mielonego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki kminku mielonego
Dodatkowo
siatka wędliniarska, lub sznurek bawełniany
Wykonanie
Schab myję, oczyszczam z błonek i częściowo skórek, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć.
Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą, tak aby było całe przykryte. Odstawiam w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ) na 4-5 dni.
Po tym czasie mięso wyjmuję z zalewy, płuczę pod zimną bieżącą wodą, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na zgrabny kształt.
Obwiązany schab natłuszczam delikatnie olejem, nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty, jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie owijam folią aluminiową i przekładam do lodówki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
domowa wędlina jest najlepsza, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam domowe wędliny, są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńDomowa wędlinka jest zawsze pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a schab uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńdomowa wędlina nie ma sobie równych :) pycha! :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry.Mam pytanko,czy schab można zastąpić karkówką ?
OdpowiedzUsuńTak, można Robiłam w ten sam sposób i karkówkę. Pozdrawiam :)
UsuńPieczemy bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńTak bez przykrycia. Pozdrawiam :)
Usuńa jak z piekarnikiem bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńNie piekłam bez termoobiegu. Ale myslę, że wystarczy zwiększyć temperature pieczenia do 110 stopni. I kontrolować mięso tak jak w przepisie.
UsuńCzy nie trzeba podlewać niczym żeby schab się nie przypalił wystarczy tylko wysmarowanie olejem proszę o odpowiedz .
OdpowiedzUsuńNie schabu nie trzeba podlewać. Proszę postepować zgodnie z przepisem, a schab wyjdzie bardzo soczysty. Pozdrawiam :)
Usuń