Dziś zapraszam na bardzo smaczną, pożywną, gęstą zupę. Zupę krem z cukinii przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym.
A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :)
Polecam :)
Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka ( lub np. jedno udko )
- 2 średnie cukinie
- 1 duży ziemniak
- marchewka
- pietruszka korzeń
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram serka topionego kremowego
- sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku.
Wykonanie
Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą ( ok. 2.5- 3 l. ), solę i gotuję na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa wraz z cebulą obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw.( ok. 20-25 minut). Kiedy warzywa są już miękkie wyjmuję z zupy ugotowane skrzydełka ( obrane mięso można na końcu dodać do gotowej zupy ), a do warzyw dodaję pokrojony serek topiony. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu.
Na końcu zupę doprawiam w razie potrzeby solą czy sosem sojowym i pieprzem.
Taka zupkę podaję najczęściej z grzankami lub paluchami serowymi * przepis w linku *
Smacznego :)