Strony
▼
czwartek, 10 grudnia 2015
Muffinki mięsno - ryżowe z fetą zapiekane w kokilkach. Fajna przekąska lub obiad.
Muffinki mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych na patelni,, czyli tradycyjnie. Takie muffinki fajnie pasują jak każde mielone jako dodatek do dania obiadowego, ale stanowią też super przekąskę, czy przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :)
Składniki ( na 4 porcje )
- 20 dkg mięsa mielonego
- 2-3 łyżki ugotowanego ryżu
- gruby plaster sera feta
- 1 małe jajko
- sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek
- olej do wysmarowania kokilek
Wykonanie
Do mięsa mielonego dodaje ryż, jajko i wszystkie przyprawy, mieszam i wyrabiam ręką do połączenia składników. Ser feta kroję w grube prostokąty. Kokilki smaruje wewnątrz przy pomocy pędzelka olejem. Następnie do każdej kokilki przekładam połowę mięsa, na mięso układam kostkę sera feta i przykrywam reszta mięsa z pagórkiem. Muffinki piekę ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni z termoobiegiem. Stan upieczenia sprawdzam przy pomocy patyczka... jak w przypadku ciasta. Wierzch ma być rumiany i chrupiący, wnętrze suche i miękkie.
Smacznego :)
Super przekąska;)
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :)
Usuń