czwartek, 5 listopada 2015
Gulasz z serc indyczych. Wyśmienity i delikatny.
Dziś zapraszam na rozgrzewający... świetny na jesienne i zimowe obiady, czy kolacje... gulasz z serc indyczych. jak już pewnie pisałam mam to szczęście, że moja rodzinka bardzo lubi wszelkie podroby... więc często to wykorzystuję :) Zapraszam :)
Składniki
- 60 dkg serc indyczych
- 1 cebula
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona
- olej
- 3 łyżeczki mąki
- śmietana 18%
Wykonanie
Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki. Cebulę kroję w większa kosteczkę. Pokrojone serduszka wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju, chwilkę podsmażam aż stracą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, zalewam niewielką ilością wrzącej wody ( tak aby tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaję cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne,robię serca z indyka bardzo podobnie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie a czy można dodać cebulę na samym początku
OdpowiedzUsuńPewnie tak, tylko trzeba uważać aby sie nie spaliła
UsuńCebule zawsza mozna dodac
OdpowiedzUsuńPychota9
OdpowiedzUsuńDzisiaj gotowałam
OdpowiedzUsuńPychota
Dlaczego moje serca zmażę i są ciągle twarde
OdpowiedzUsuńPodlej gorącą wodą i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, jak w przepisie.
Usuń