czwartek, 5 listopada 2015

Gulasz z serc indyczych. Wyśmienity i delikatny.







Dziś zapraszam na rozgrzewający... świetny na jesienne i zimowe obiady, czy kolacje... gulasz z serc indyczych. jak już pewnie pisałam mam to szczęście, że moja rodzinka bardzo lubi wszelkie podroby... więc często to wykorzystuję :) Zapraszam :)

Składniki
-  60 dkg serc indyczych
- 1 cebula
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona
- olej
- 3 łyżeczki mąki
-  śmietana 18%

Wykonanie
Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki.  Cebulę kroję w większa kosteczkę. Pokrojone serduszka wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju, chwilkę podsmażam aż stracą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, zalewam niewielką ilością wrzącej wody ( tak aby tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaję cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą.
Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Pyszne,robię serca z indyka bardzo podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie a czy można dodać cebulę na samym początku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, tylko trzeba uważać aby sie nie spaliła

      Usuń
  3. Dzisiaj gotowałam
    Pychota

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego moje serca zmażę i są ciągle twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podlej gorącą wodą i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, jak w przepisie.

      Usuń