niedziela, 29 listopada 2015

Colesław z kapusty pekińskiej. Popularna surówka obiadowa.



Colesław szybka i smaczna surówka obiadowa. Bardzo popularna, zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :)

Składniki  ( 3-4 porcje )
- pól główki kapusty pekińskiej
- pół większej czerwonej cebuli
- marchewka
- śmietana, majonez, mleko,
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier

Wykonanie
Kapustę szatkuję, cebule kroję w drobna kostkę, marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Warzywa przekładam do miski. Posypuję łyżeczką cukru, dwoma szczyptami soli i pieprzu, dolewam 2 łyżki mleka, kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje łyżkę śmietany i łyżkę majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa.
Smacznego :)



Sałatki na jesienne wieczory Jesień pełna warzyw

3 komentarze: