Strony
▼
sobota, 2 maja 2015
Szybkie i proste ciasto ucierane z gruszkami.
Witam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z gruszkami.
Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :)
Składniki
Ciasto
- 25 dkg. miękkiego masła roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao
Nadzienie
- 1 kg. gruszek
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Nadzienie: gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać cukier waniliowy wymieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć przy pomocy miksera z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką.
Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao wymieszać i zalać nadzienie gruszkowe.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Takie szybkie i pyszne ciasta lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, lubię ciasta z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńIlu procentowa śmietana ma być użyta? 😃
OdpowiedzUsuńWitaj, śmietana 18% lub 12% zwykła z kubeczka. Pozdrawiam :)
UsuńWyglada mega pysznie!
OdpowiedzUsuńA blacha jakiej wielkosci?
OdpowiedzUsuńBlaszka 25x40 cm. Pozdrawiam :)
Usuńucierane z gruszkami a napisane o jabłkach :-O
OdpowiedzUsuńUps, teraz zauważyłam, w jednym miejscu było o jabłkach... już poprawiłam... dziękuje za czujność :) Pozdrawiam :)
UsuńCZY MOGĄ BYĆ JABŁKA ZAMIAST GRUSZEK?
OdpowiedzUsuńTak mogą być jabłka. Pozdrawiam :)
UsuńCzy mogą być gruszki z syropu lub kompotu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, tylko trzeba je będzie porządnie odsączyć i odparować. Ja nie próbowałam, zawsze robię to ciasto albo ze świeżych gruszek, albo z musu gruszkowego. Pozdrawiam :)
UsuńMozna piec bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńTak, tylko trzeba troszkę zwiększyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia, do suchości patyczka. Pozdrawiam :)
UsuńJaka m.ake dajecie
OdpowiedzUsuńJaka m.aka ?
OdpowiedzUsuńZwykła mąka pszenna, pozdrawiam :)
Usuńja uzylam dobrego masla zamiast margaryny i chyba przez to musialam dolac 2/3szklanki mleka, bo bylo bardzo suche przed dodaniem bialek, ale wyszlo PRZEPYSZNE :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA cukier zwykły czy puder?
OdpowiedzUsuńWitaj. Cukier zwykły, puder tylko do posypania :) Pozdrawiam.
UsuńPo dodaniu mąki do masła ciasto było tak suche że nie mogłam rozmieszać go z białkami.. Robiłam wszystko według przepisu
OdpowiedzUsuńWitam :) Ciasto robiłam parę razy i zawsze wychodzi mi miękkie, ale są różne maki, wszystko zależy od chłonności mąki, ja dodaje make stopniowo wtedy na bieżąco widać czy już jest odpowiednia konsystencja ciasta. Może miała Pani jakieś większe szklanki... trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Z tego samego przepisu robię również szarlotkę i nigdy nie było problemów. jedyne wyjście to na przyszłość dodawać stopniowo mąkę bo jak pisałam wyżej różnie chłonął wilgoć, ja dlatego korzystam tylko z jednej sprawdzonej maki do wypieków. Pozdrawiam.
UsuńPs. A żółtka Pani dodała?
UsuńMiałam to samo.Niestety po upieczeniu wg mnie kakaowa część to zakalec.
UsuńWłaśnie w piekarniku mam twoje ciasto zobaczymy co wyjdzie pachnie pięknie
OdpowiedzUsuńCiasto rewolucja
OdpowiedzUsuńPrzepisałam przepis idę działać
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto wczoraj. Pierwszy raz przepis z internetu i wyszło poprostu super. Proste ale pyszne
OdpowiedzUsuńa gruszki z kompotu można użyć?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, tylko trzeba je będzie porządnie odsączyć i odparować. Ja nie próbowałam, zawsze robię to ciasto albo ze świeżych gruszek, albo z musu gruszkowego. Pozdrawiam :)
UsuńW jakiej blasze piec ?
OdpowiedzUsuńBlaszka 25x40 cm. Pozdrawiam :)
UsuńDobry wieczór :-),
OdpowiedzUsuńpostępowałam zgodnie z przepiesem, krok po kroku... jednakże ciasto bardzo słabo wyrosło. Gdzie mogłam popełnić błąd?
Pozdrawiam :-)
Witam.
UsuńMoże to wina piekarnika, każdy piecze inaczej. Ciężko coś doradzić na odległość. Ale proszę sie nie zrażać, nastepnym razem może bedzie lepiej. Pozdrawiam :)
Jak podsmazyłam gruszki to puściły dużo soku. Co mam teraz zrobić
OdpowiedzUsuńCzekać aż sok odparuje 😃
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, udało się mimo, że zamiast margaryny dałam masło, nadzienie pomieszałam jabłka z gruszkami i do tego sporo suszonej żurawiny, która wchłonęła sok z owoców. Ciasto delikatne, pyszne, połowa została zjedzone jeszcze na ciepło. Pozdrawiam, na pewno skorzystam jeszcze z Pani przepisów
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Z żurawiną to świetny pomysł. Pozdrawiam
UsuńNaprawdę bardzo dobry, wilgotny domownikom smakuje😋
OdpowiedzUsuń