Strony

sobota, 2 maja 2015

Szybkie i proste ciasto ucierane z gruszkami.






Witam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z gruszkami.
Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :)


Składniki
Ciasto
- 25 dkg. miękkiego masła roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao
Nadzienie
- 1 kg. gruszek
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- cukier puder do posypania

Wykonanie
Nadzienie: gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać cukier waniliowy wymieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć przy pomocy miksera z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie  dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką.
Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao  wymieszać i zalać nadzienie gruszkowe.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)










Wiosenne słodkości!

41 komentarzy:

  1. Takie szybkie i pyszne ciasta lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, lubię ciasta z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilu procentowa śmietana ma być użyta? 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, śmietana 18% lub 12% zwykła z kubeczka. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. A blacha jakiej wielkosci?

    OdpowiedzUsuń
  5. ucierane z gruszkami a napisane o jabłkach :-O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, teraz zauważyłam, w jednym miejscu było o jabłkach... już poprawiłam... dziękuje za czujność :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. CZY MOGĄ BYĆ JABŁKA ZAMIAST GRUSZEK?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogą być gruszki z syropu lub kompotu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko trzeba je będzie porządnie odsączyć i odparować. Ja nie próbowałam, zawsze robię to ciasto albo ze świeżych gruszek, albo z musu gruszkowego. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Tak, tylko trzeba troszkę zwiększyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia, do suchości patyczka. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Jaka m.ake dajecie

    OdpowiedzUsuń
  10. ja uzylam dobrego masla zamiast margaryny i chyba przez to musialam dolac 2/3szklanki mleka, bo bylo bardzo suche przed dodaniem bialek, ale wyszlo PRZEPYSZNE :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. A cukier zwykły czy puder?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Cukier zwykły, puder tylko do posypania :) Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Po dodaniu mąki do masła ciasto było tak suche że nie mogłam rozmieszać go z białkami.. Robiłam wszystko według przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Ciasto robiłam parę razy i zawsze wychodzi mi miękkie, ale są różne maki, wszystko zależy od chłonności mąki, ja dodaje make stopniowo wtedy na bieżąco widać czy już jest odpowiednia konsystencja ciasta. Może miała Pani jakieś większe szklanki... trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Z tego samego przepisu robię również szarlotkę i nigdy nie było problemów. jedyne wyjście to na przyszłość dodawać stopniowo mąkę bo jak pisałam wyżej różnie chłonął wilgoć, ja dlatego korzystam tylko z jednej sprawdzonej maki do wypieków. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ps. A żółtka Pani dodała?

      Usuń
    3. Miałam to samo.Niestety po upieczeniu wg mnie kakaowa część to zakalec.

      Usuń
  14. Właśnie w piekarniku mam twoje ciasto zobaczymy co wyjdzie pachnie pięknie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto rewolucja

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepisałam przepis idę działać

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam to ciasto wczoraj. Pierwszy raz przepis z internetu i wyszło poprostu super. Proste ale pyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. a gruszki z kompotu można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko trzeba je będzie porządnie odsączyć i odparować. Ja nie próbowałam, zawsze robię to ciasto albo ze świeżych gruszek, albo z musu gruszkowego. Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. W jakiej blasze piec ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Dobry wieczór :-),
    postępowałam zgodnie z przepiesem, krok po kroku... jednakże ciasto bardzo słabo wyrosło. Gdzie mogłam popełnić błąd?
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Może to wina piekarnika, każdy piecze inaczej. Ciężko coś doradzić na odległość. Ale proszę sie nie zrażać, nastepnym razem może bedzie lepiej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Jak podsmazyłam gruszki to puściły dużo soku. Co mam teraz zrobić

    OdpowiedzUsuń
  22. Czekać aż sok odparuje 😃

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto przepyszne, udało się mimo, że zamiast margaryny dałam masło, nadzienie pomieszałam jabłka z gruszkami i do tego sporo suszonej żurawiny, która wchłonęła sok z owoców. Ciasto delikatne, pyszne, połowa została zjedzone jeszcze na ciepło. Pozdrawiam, na pewno skorzystam jeszcze z Pani przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Z żurawiną to świetny pomysł. Pozdrawiam

      Usuń
  24. Naprawdę bardzo dobry, wilgotny domownikom smakuje😋

    OdpowiedzUsuń