środa, 17 września 2014

Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych.







Flaczki drobiowe z kurczaka i żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :)

Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 60 dkg żołądków drobiowych
- 2 duże marchewki
- pietruszka korzeń
- pól selera
- cebula, kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- sól, czerwona mielona papryka, majeranek
- listek laurowy, ziele angielskie 2 szt.
- przyprawa do flaków
- łyżka masła
- łyżka mąki

Wykonanie.
Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka wkładam do dużego garnka, zalewam wodą, solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się mięsa dodaję obrane warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Całość gotuję na wolnym ogniu jak rosół, do chwili kiedy mięso, żołądki i warzywa będą miękkie.
Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości, mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie paseczki, marchewkę w plasterki, seler w kostkę. Cebulę, pietruszkę,czosnek,listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :)
Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego  wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem, papryką mieloną i dwoma łyżkami przyprawy do flaków.
W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę masła,dodaję do niej łyżkę mąki, rozprowadzam letnią wodą tak aby nie było grudek i wlewam do gotujących się flaczków. Całość gotuję jeszcze parę minut.
Podaję na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Uwaga! Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek, u nas ( 4 osobowa rodzina ) starcza nam na dwa dni.
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz