Strony
▼
środa, 10 września 2014
Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Domowe przetwory.
Sałatka z cukinii po szwedzku to nic innego jak znany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukinii, bo ogórki przetwarzam na różne inne sposoby. I powiem szczerze cukinia jest delikatniejsza i bardziej nam smakuje. Polecam :)
Składniki
- 2,5 kg cukinii ( obranej ze skórki i wypestkowanej )
- 0,5 kg cebuli
- pieprz ziołowy ok.15-20 gr.
- 25 dkg. cukru
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
Wykonanie
Cukinię i cebulę szatkuję na drobne plasterki, wkładam do dużej miski, dodaje pozostałe składniki, mieszam i odstawiam na 2 godziny.
Po tym czasie przekładam do słojów i zalewam wytworzona zalewą.
Szczelnie zakręcam i pasteryzuję w zależności od wielkości słojów ok. 6-8 minut.
Smacznego :)
Mam pytanie, wytworzoną zalewą to znaczy jaką? z jakich składników? Ocet olej i co jeszcze?
OdpowiedzUsuńSkładniki zalewy to olej ocet i sok, który puści cukinia, będzie tego naprawdę sporo. Pozdrawiam :)
UsuńJa dodaję jeszcze curry i jest rewelacyjne ..
OdpowiedzUsuńWitam, ta zalewa na gorącą czy zimno?
OdpowiedzUsuńWitam :) Zalewa na zimno.
Usuńa pasteryzowanie te 6-8 min to od wstawienia garnka czy od zagotowania wody w nim?
OdpowiedzUsuńPo zagotowaniu wody. Pozdrawiam :)
Usuńwyprubuje jeszcze dzisiaj
OdpowiedzUsuńSałatka pychotka! Ja zrobilam sałatkę z zielonej i z żółtej cukini i nie obierałam bo wtedy sałatka wygląda kolorowiej.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sałatka smakuje :) U mnie co roku powtórka. Jak mam młodziutką cukinię też nie obieram ze skórki. Pozdrawiam :)
UsuńMam mnóstwo cukinii, pilnuje i zrywam młodziutką. Zaraz wypróbuje te sałatkę.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego 😊
Usuńprzepis wyglada bardzo dobrze i jest prosty bez zawilosci tylko czy tego oleju nie jest za duzo? Jutro zaczynam dzilac Ryszard
OdpowiedzUsuńMożesz dać mniej oleju, myślę, że nic się nie stanie
UsuńWłaśnie robie
OdpowiedzUsuń