Strony
▼
niedziela, 23 marca 2014
Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze
Tak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu.
Robię je praktycznie od zawsze, bo kombiwar miałam jeszcze jak mieszkałam z mamą ( a to było bardzo dawno temu) Szybki, smaczny obiad, najlepiej smakuje z frytkami i surówką.
Składniki
- udka z kurczaka 3 sztuki
- czosnek granulowany
- domowa wegeta
- papryka czerwona mielona
Wykonanie
Udka myję,odkrawam wszystkie zbędne części, obsuszam przy pomocy papierowych ręczniczków
Posypuję z dwóch stron najpierw czosnkiem,potem wegetą i na końcu papryką ( papryka nada im ładny kolorek). Tak przygotowane mięsko wkładam do kombiwaru na dolny ruszt.
Piekę w 220 stopniach 50 minut.
Wyjmuję i zajadam .
Smacznego :)
Udka, niebo w gębie.Bardzo lubię Twoje przepisy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
UsuńNic oleju?!
OdpowiedzUsuńNic a nic :) Z udek wytopi się smaczny tłuszczyk:) Pozdrawiam i zachęcam do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię tą potrawę :) nowy kombiwar trzeba wypróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Proszę dać znać jak smakowało :)
UsuńA w woreczku i w piekarniku też można?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńOd dziś będę robić bez dodatku olej a tak są bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńDziś próbuje samodzielnie zrobić , zobaczę jak wyjdzie, przepis prostu więc muszę tylko nie spalić jak to mężczyźni czasem ::))))
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i życzę smacznego 🙂
UsuńWitam ☺mam ochotę na udka z ziemniakami i mam dylemat teraz tzn udka piekę na Dolnym ruszcie a ziemniaki na górnym ?
UsuńZiemniaki na Dolnym, udka na górnym. Tłuszcz wytopiony z udek będzie skapywał na ziemniaki I będą jeszcze lepsze
UsuńCzy zawsze trzeba wlewać wodę na dno szklanej misy
OdpowiedzUsuńNigdy nie wlewam wody, nie ma takiej potrzeby
UsuńNie
OdpowiedzUsuń