Strony

niedziela, 23 marca 2014

Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze


Tak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu.
Robię je praktycznie od zawsze, bo kombiwar miałam jeszcze jak mieszkałam z mamą ( a to było bardzo dawno temu) Szybki, smaczny obiad, najlepiej smakuje z frytkami i surówką.

Składniki
- udka z kurczaka 3 sztuki
- czosnek granulowany
- domowa wegeta
- papryka czerwona mielona

Wykonanie
Udka myję,odkrawam wszystkie zbędne części, obsuszam przy pomocy papierowych ręczniczków
Posypuję z dwóch stron najpierw czosnkiem,potem wegetą i na końcu  papryką ( papryka nada im ładny kolorek). Tak przygotowane mięsko wkładam do kombiwaru na dolny ruszt.
Piekę w 220 stopniach 50 minut.
Wyjmuję i zajadam .






Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Udka, niebo w gębie.Bardzo lubię Twoje przepisy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic a nic :) Z udek wytopi się smaczny tłuszczyk:) Pozdrawiam i zachęcam do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robię tą potrawę :) nowy kombiwar trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) Proszę dać znać jak smakowało :)

      Usuń
  4. A w woreczku i w piekarniku też można?

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dziś będę robić bez dodatku olej a tak są bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś próbuje samodzielnie zrobić , zobaczę jak wyjdzie, przepis prostu więc muszę tylko nie spalić jak to mężczyźni czasem ::))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i życzę smacznego 🙂

      Usuń
    2. Witam ☺mam ochotę na udka z ziemniakami i mam dylemat teraz tzn udka piekę na Dolnym ruszcie a ziemniaki na górnym ?

      Usuń
    3. Ziemniaki na Dolnym, udka na górnym. Tłuszcz wytopiony z udek będzie skapywał na ziemniaki I będą jeszcze lepsze

      Usuń
  7. Czy zawsze trzeba wlewać wodę na dno szklanej misy

    OdpowiedzUsuń