Brukselka, doskonała jarzynka do obiadu.Zwłaszcza teraz, wczesną wiosna, kiedy nowalijki jeszcze są całkowicie nasączone chemią, a warzywa zeszłoroczne już lekko podsychają.
Ja osobiście nie jestem wielką fanka brukselki, ale mój M mówi, że uwielbia.
Więc jest gotowana brukselka polana bułka tartą zasmażoną na masełku. Podobno pycha :)
Składniki
- brukselka ( u mnie woreczek ok.18 szt.)
- masło 2 łyżki
- bułka tarta ok.3 łyżki
- sól
Wykonanie
Bruselki gotuję w lekko osolonej wodzie,odcedzam. W rondelku, lub na małej patelni rozpuszczam masło,dodaje do niego bułke tarta i chwilkę zapiekam ( aż będzie delikatnie rumiana)
Brukselki wykładam na talarzyk i polewam bułeczką z masełkiem.
Podaję na ciepło.
Smacznego :)
Trzy łyżki soli?😨
OdpowiedzUsuńPewnie masła lub bułki tartej.
Ach te klawiatury.
Witaj, nie bardzo rozumiem pytanie :) Ale jesli chodzi o trzy łyzki to w przepisie chodzi o bułke tartą. Pozdrawiam :)
Usuń