Strony

czwartek, 27 marca 2014

Gulasz indyczy w śmietanowym sosie


Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko,sosik gesty, delikatny, śmietankowy. Tak mówi o tej potrawie moje dziecię. A uwierzcie mi, że jest bardzo wybredna. I taki sosik z mięskiem jest spełnieniem Jej marzeń.A podany z kluseczkami z dziurką to już w ogóle nie ma sobie równych.I chodź bym nie wiem jaka dobrą zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :)

Składniki
- mięso gulaszowe z indyka 60 dkg
- czosnek 2 ząbki
- papryka mielona
- domowa wegeta
- roztarty majeranek
- śmietana 12%
- mąka 3 łyżeczki

Wykonanie.
Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przeciśnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek. Kiedy już się zrumieni podlewam gorącą przegotowaną wodą, tylko tyle aby zakryło mięsko. I dusze do miękkości .Do garnuszka wlewam śmietanę, dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.
 Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą.
My lubimy gęsty.



Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Pyszny gulasz a do tego kluseczki, aż ślinka leci ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) I zapraszam na inne smakowite dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no gęsty to to raczej nie jest ;/ raczej wodnisty ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Anonimowy :) Polecam spróbować a potem komentować :) Sos wykonany zgodnie z tym przepisem wychodzi idealnie gęsty i delikatny. Pozdrawiam :)

      Usuń