Strony
▼
czwartek, 2 marca 2017
Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku.
Ziemniaki podobnie jak i inne warzywa można faszerować na różne sposoby. Dziś podaję najprostszy i najmniej skomplikowany sposób - ziemniaki mocno serowe - doskonałe jako samodzielne danie np. na postny obiad lub ciepłą kolację, ale takie ziemniaczki mogą być też świetnym dodatkiem do pełnego obiadu podane z mięsem i surówką stanowią fajnie urozmaicony posiłek. Polecam :)
Składniki
- 9 średniej wielkości ziemniaków
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 15 dag sera żółtego
- zielenina ( zielona cebulka, szczypiorek lub pietruszka czy koperek )
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka mielona papryka
Wykonanie
Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam na półmiękko, odcedziłam. Ostudzone ziemniaki przekroiłam wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyłam środek. Wydrążone środki ziemniaków przełożyłam do miseczki, dodałam do nich masło i śmietanę, ugniotłam widelcem na masę. Ser żółty starłam na tarce o dużych oczkach, zieleninę posiekałam. Do masy z ugniecionych ziemniaków dodałam 2/3 startego sera i zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką.
Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące.
Smacznego :)
Wyglądają pysznie :-) Lubię takie ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne 😊
OdpowiedzUsuńRobilam w ostatnie swieta,bardzo smakowaly moim gosciom i mnie tez.Ladnie sie prezentowaly na talerzu z mieskiem i susowkami.Polecam
OdpowiedzUsuńtakie ziemniaczki na pewno by mi posmakowały
OdpowiedzUsuńWspaniałe ziemniaczki, ja bardzo lubię takie danie :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie weszły do piekarnika. Już nam ślinka cieknie .
OdpowiedzUsuńMyślę, że będą smakowały, pozdrawiam :)
UsuńProsto, a jak ciekawie. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być stare ziemniaki ?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej, ja robiłam właśnie ze starych,pozdrawiam :)
UsuńPyszne, ale ile to jest czasu - ugotować na półmiękko ? :)
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć ile to czasu, wszystko zależy jaką mamy odmianę ziemniaka, jedne gotują się szybciej inne wolniej. Trzeba sprawdzać, najlepiej widelcem, jeśli jeszcze są lekko twarde to to będzie ten czas. Chodzi o to aby nie ugotować do miękkości, bo potem mogą się rozpadać podczas podczas wydrążania. Pozdrawiam :)
UsuńAle one są obrane czy nie obieramy?
OdpowiedzUsuńJa nie obierałam ze skórki, ale równie dobrze mogą być obrane. Pozdrawiam :)
UsuńSą pyszne!;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wykorzystam przepis.:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki pod każdą postacią.:)
Mmmm... zrobię na powrót mężusia, bedą mu smakowały. Dzięki za pyszny przepisik:)
OdpowiedzUsuńRobię takie,ale do masy dodaje jeszcze serek smietankowy lyb almette ze szcZypiorkiem,pyszne są
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,Ja dodałam jeszcze troszkę podsmażonego boczku 😊Pychota
OdpowiedzUsuń