Strony

czwartek, 21 maja 2015

Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami.






Sałatki.. sałatki.. sałatki... już nie jeden raz pisałam, że jestem ich wielką fanką, a moja rodzinka nie wybrzydza, tylko jeszcze zachęca do ich przygotowania. Co bym nie połączyła i pomieszała, zajada ze smakiem :) Tym razem przygotowałam sałatkę pieczarkowo-paprykową z kolorowym tortellini nadzianym szynką. Sałatka bardzo sycąca, doskonała zarówno na śniadanie do pracy czy szkoły, obiad, kolację, czy dodatek do mięs, kiełbas z grilla. Polecam :)

Składniki
- 125 gram tortellini z szynką
- 20 dkg pieczarek
- 2 papryki kolorowe ( u mnie zielona i czerwona )
- 0.5 pęczka koperku
- zielona cebulka
- sól, pieprz,
- majonez

Wykonanie
Pierożki tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam na sicie do ostygnięcia i osączenia.
Oczyszczone pieczarki gotuję w wodzie ok. 12-15 minut, odcedzam i studzę. Papryki i ostudzone pieczarki kroję w kostkę, dodaję tortellini i posiekane natki koperku i cebulki.
Całość przyprawiam solą, pieprzem i mieszam z łyżką majonezu.
Gotową sałatkę odstawiam w chłodne miejsce, na pół godzinki aby smaki się przegryzły.
Tak przygotowaną sałatkę podałam w wersji obiadowej w towarzystwie grillowanych piersi z kurczaka i opiekanych na patelni grillowej tostów czosnkowych.
Smacznego :)




poniedziałek, 18 maja 2015

Kurczak pieczony z ziemniakami z piekarnika. Szybkie danie 2w1.






Dzisiaj zapraszam na danie idealne dla osób zabieganych i zapracowanych. Moje ulubione. Czas przygotowania jest bardzo krótki... a potem to już " robi się samo ", nie trzeba zaglądać, obracać... można się zająć zupełnie czymś innym lub przygotować ulubiona surówkę. Polecam :)

Składniki
- 1 kurczak ( u mnie 1.70 kg. ) lub dowolne ulubione kawałki
- 1.5 kg ziemniaki
- sól, czosnek mielony,papryka mielona, domowa wegeta.
- majeranek
- olej

Wykonanie
Kurczaka kroję na mniejsze porcje, każdą z nich obsypuję przyprawami : najpierw czosnkiem, potem wegetą i papryką ( można użyć każdej  ulubionej przyprawy do kurczaka ). Odstawiam.
Ziemniaki obieram, dokładnie płukam, kroję w grubsze kawałki, osuszam papierowymi ręczniczkami. Przekładam do większego naczynia ( u mnie wysoki garnek ), polewam olejem, dodaje wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam, najlepiej przy pomocy rąk :)
Następnie kawałki kurczaka układam na dużej blaszce, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, do kurczaka dokładam ziemniaki... dużo i gęsto :) Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 50-60 minut. Kiedy ziemniaki i mięso są chrupiące ale jeszcze soczyste, danie jest gotowe.
Podaję z ulubiona surówką :)
Smacznego :)
















poniedziałek, 11 maja 2015

Kompot rabarbarowo truskawkowy. Wiosenna moc witamin.






Maj... a ja mam wrażenie jakby był marzec. Pogoda w kratkę, z przewagą zimna i deszczu. Dziś słonecznie ale zimno, w weekend posadziłam truskawki, szczypiorek, pietruszkę, lubczyk, kolendrę, wysiałam białą i czerwona rzodkiewkę, groszek. Potem popadało.. i.. przed chwilką stwierdziłam, że ślimaki bardzo lubią pietruszkę i kolendrę... nie ma po nich śladu... wszystko zjedzone, zostały puste łodyżki... musiały być smaczne... no cóż będzie powtórka... nie poddam się :)
Za to rabarbar już pięcioletni rośnie na potęgę.. co cieszy bo bardzo go lubię.  Kompot z rabarbaru jest wyśmienity nie tylko na upały, ale także na poprawę nastroju, a w towarzystwie truskawek smakuje naprawdę wybornie. Polecam :)

Składniki
- 3 duże laski rabarbaru
- 2 szklanki truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- 2-3 litry wody

Wykonanie
Rabarbar obieram ze skórki, kroję w grubsze plasterki, truskawki przekrawam na połówki. Przekładam do garnka zalewam wodą, dodaje cukier. Całość gotuje ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Podaję po schłodzeniu.
Smacznego :)










Wiosenne słodkości! Rabarbarowa rewolucja

niedziela, 10 maja 2015

Wiosenna sałatka. Szpinak, truskawki i serek wiejski.






Szpinak jest cennym źródłem witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest bogaty w antyoksydanty żelazo i kwas foliowy. Ja i moja rodzinka zajadamy szpinak bez względu na porę roku. Wiosną oczywiście jest najsmaczniejszy. Świeżutkie młode listki kupiłam na targu a wraz z nimi zakupiłam też truskawki... no i nie omieszkałam połączyć tych smaków, nie zawiodłam się :) Sałatka wyszła znakomita, doskonała na wiosenne śniadanie. Polecam :)

Składniki ( na dwie porcje )
- 2 garści świeżego szpinaku
- szklanka truskawek
- mały serek wiejski granulowany ok. 125 gram
- sos balsamiczny

Wykonanie
Szpinak porządnie opłukałam i osuszyłam, same liście bez ogonków i łodyżek lekko porwałam i ułożyłam na talerzykach. Na szpinak nałożyłam parę łyżeczek odsączonego serka wiejskiego, na serek umyte i pokrojone na połówki truskawki. Całość polałam sosem balsamicznym.
Smacznego :)







Sałatki na grilla

piątek, 8 maja 2015

Szpinak ze śmietaną i czosnkiem.







Szpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i śmietaną. Szybka, smaczna i zdrowa przystawka do obiadu. Polecam :)

Składniki
- 0.5 kg świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- sól

Wykonanie
Opłukane i osuszone liście ( bez ogonków, łodyżek ) kroje w grubsze pasy, mniejsze zostawiam w całości. Na głębokiej patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojony szpinak, chwilę podgrzewam, dodaje ok 1/4 szklanki wody, wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusze przez chwilkę aż szpinak trochę zmięknie a woda odparuje ( nie za długo aby nie zrobiła się ciapa ). Na koniec do szpinaku dodaję śmietanę, całość mieszam do połączenia i doprawiam solą do smaku.
Podaje na ciepło jako dodatek do obiadu. U mnie najlepiej taki szpinak smakuje z młodymi ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym :)
Smacznego :)











wtorek, 5 maja 2015

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, kiełbasą i papryką. Szybka i smaczna.






Dzisiejsza zapiekanka powstała zupełnie nie planowo , planu ani pomysłu na obiad nie miałam wcale, a jeść trzeba i rodzinkę nakarmić :) Po otworzeniu lodówki okazało się,że jest w niej i kiełbasa i boczek a nawet pieczarki i papryka :) W pierwszej chwili pomyślałam o ziemniakach, ale za dużo czasu zajmuje ich obieranie, więc padło na makaron. I dobrze się stało bo wyszła bardzo smaczna i pożywna zapiekanka, świetna i na obiad i na kolację. Polecam :)

Składniki ( dla 3-4 osób )
- 30 dkg makaronu ja miałam świderki
- 30 dkg pieczarek
- 20 dkg cienkiej kiełbasy
- 10 dkg boczku ( wędzony lub parzony )
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka
- 2 jajka
- 15-20 dkg sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona

Wykonanie
Makaron gotuję w osolonej wodzie trochę krócej niż podano na opakowaniu, odcedzam.
Boczek, kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, pieczarki w grubsze plastry. Na patelni podsmażam najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodaję do boczku kiełbasę, pieczarki i paprykę, chwilkę smażę. Odcedzony makaron przekładam z powrotem do garnka , w którym sie gotował, do makaronu dodaję zawartość z patelni, doprawiam solą, pieprzem,  majerankiem, czosnkiem i papryką, Dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku roztrzepuję jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję wierzch zapiekanki.
Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę aby ser się ładnie zrumienił.  Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze.
Smacznego :)























niedziela, 3 maja 2015

Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs.






Majówka co prawda dobiega już końca, ale sezon grillowy dopiero się tak naprawdę rozpoczyna. Właśnie z tej okazji dziś pragnę podzielić się z Wami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :)

Składniki
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości
- 4 jajka
- 6 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- duży pęczek koperku
- majonez
- sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki gotuję w mundurkach, obieram, jajka gotuje na twardo. Ugotowane ziemniaki, jajka, ogórki i cebule kroje w kosteczkę, dodaje posiekany koperek i majonez, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)









sobota, 2 maja 2015

Szybkie i proste ciasto ucierane z gruszkami.






Witam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z gruszkami.
Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :)


Składniki
Ciasto
- 25 dkg. miękkiego masła roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao
Nadzienie
- 1 kg. gruszek
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- cukier puder do posypania

Wykonanie
Nadzienie: gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać cukier waniliowy wymieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć przy pomocy miksera z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie  dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką.
Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao  wymieszać i zalać nadzienie gruszkowe.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)










Wiosenne słodkości!