Strony
▼
niedziela, 8 lutego 2015
Zupa ogórkowa .Klasyczna z kiszonych ogórków zabielana śmietaną.
Zupa ogórkowa... pyszna... jednocześnie orzeźwiająca i doskonale rozgrzewająca. Jedna z ulubionych w moim domu. Dzięki wykorzystaniu domowych ogórków kiszonych, nie trzeba jej zanadto doprawiać, a indywidualną kwaśność dowolnie można regulować, stopniowo dodając wody z kiszonych ogórków, czy czosnku z zalewy *kiszonego*.
Polecam :)
Składniki
- 1 skrzydło z indyka
- 6-8 szt. ogórków kiszonych najlepiej domowych http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-na-zime-maosolne-na-juz.html
- woda z ogórków kiszonych
- 1-2 szt. marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula
- śmietana 18 %
- sól, domowa wegeta, majeranek
Wyonanie
Skrzydło z indyka zalewam ok. 3 litrami wody, solę i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy już jest prawie miękkie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler plus obraną cebulę.. w całości. Dalej gotuję na wolniutkim ogniu. W miedzy czasie kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki wody z ogórków, doprawiam majerankiem, zabielam zahartowaną śmietaną. Na koniec dodaję koperek. Wyłączam gaz i zostawiam zupę na ok. pół godziny, jest dużo lepsza jak się przegryzie :) a najlepsza na drugi dzień.
Ogórkowa u mnie w domu smakuje najlepiej z ryżem ( osobno ugotowanym ) ale jak ktoś lubi może być z ziemniakami.... a nawet słyszałam ,że w niektórych regionach podaje sie taka zupkę z makaronem..
Smacznego :)
niedziela, 1 lutego 2015
Kapusta pekińska z ogórkiem kiszonym i koperkiem. Smaczna, szybka surówka.
Kolejna błyskawiczna surówka obiadowa lub grillowa.... bo sezon grillowy już niebawem zostanie otwarty :) Smaczna, zdrowa wiosennie pachnąca koperkiem. Polecam.
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 2 ogórki kiszone
- pół pęczka koperku
- 1 cebulka dymka
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie
Kapustę siekam, ogórki kroję w drobna kosteczkę, dodaję pokrojony drobniutko koperek i cebulkę. Mieszam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam w chłodne miejsce na minimum 15 minut.
Smacznego :)