Strony

poniedziałek, 31 marca 2014

Pomidor, ogórek kiszony. Pyszna surówka na włoską nutę, na grilla ale nie tylko.






Surówka, którą przygotowuje się błyskawicznie. Najlepsza do dań z grilla. Ale nie tylko. U mnie z przyprawą, która odkryłam podczas ostatnich zakupów i powiem szczerze,że zasmakowała mi do tego stopnia, że dodaje ją prawie do wszystkich potraw.

Składniki
- pomidory
- ogórki kiszone
- biała cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawa włoska*
 *jeśli ktoś nie ma tej przyprawy to podaję jej skład :
- lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól

Wykonanie

Pomidory obieram ze skórki, kroję na ósemki, ogórki kiszone kroję w plasterki, a cebulkę w piórka.
Całość posypuję przyprawą i odstawiam na minimum pół godziny. Po tym czasie polewam oliwą z oliwek i mieszam.
Smacznego :)


niedziela, 30 marca 2014

Duszonki, prażonki domowe z piekarnika






Duszonki, prażonki, nazwa różna, zależy od regionu kraju.U nas zawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe przygotowane w piekarniku. Smaczne, szybkie i lubiane przez rodzinkę i znajomych :)

Składniki
- ziemniaki
- boczek wędzony
- dobra cienka kiełbasa
- cebula
- domowa wegeta
- majeranek
- czerwona mielona papryka
- olej

Wykonanie

Ziemniaki obieram i kroję w mniej więcej równe plasterki. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Naczynie żąroodporne, smaruje olejem, wykładam do niego połowę pokrojonych ziemniaków, na to daję cebulkę, kiełbasę i boczek, posypuje przyprawami i nakładam druga połowę pokrojonych ziemniaków i znów posypuje przyprawami. Całość polewam bardzo  delikatnie olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. godziny.U mnie termoobieg. Po tym czasie odkrywam pokrywkę, mieszam i wkładam ponownie do piekarnika na ok.10 minut. I gotowe. Podaję zazwyczaj z schłodzoną maślanką. Pycha, polecam :)

piątek, 28 marca 2014

Brokuły na parze, świetne na już i do zamrożenia.






Nie wiem czy już pisałam ale uwielbiam brokuły :) I właśnie dziś trafiłam na niesamowitą promocję w moim ulubionym warzywniaku. Brokuły świeże, duże, za cenę 1,99 zł. sztuka. No i nie mogłam się oprzeć kupiłam 3 sztuki :) A co jak szaleć to szaleć. Z jednego od razu wyczarowałam smaczny obiadek ( ale to w kolejnym poście ) Dwa podparowałam i zamroziłam na zaś :)

Nie wiem czy jest to przepis, może raczej sposób wykonania.
Więc robie je tak:
Gotuję wodę w dużym płaskim garnku, na garnek nakładam metalowe sitko, na sitko układam umyte i podzielone na części brokuły. I paruję około 10 minut. Wychodzą jędrne i zielone. Stosuje je do wszystkich dań i sałatek. Możecie zauważyć, że łodyżki tez zjadam, tylko wcześniej je obieram. Są pyszne :)
Co do mrożenia, tak przygotowane brokuły rozdzielam na porcje, mrożę. Potem jak potrzebuję to wrzucam na gorącą wodę i gotuję dosłownie 3 minuty. Nie tracą smaku i koloru,a zawsze są pod ręką.
Smacznego :)

Aha zapomniałam napisać,że takie brokuły uwielbiam chrupać przy ulubionej książce. Aj no zamiast czipsów :) Spróbujcie.

Kotlety mielone z udek kurczaka. Tanie i smaczne.


Smaczny, naprawdę tani obiad. Udka z kurczaka to chyba najtańsze dostępne mięso. A mielone przyrządzone właśnie z tego mięsa są bardzo soczyste. Polecam.

Składniki
- udka z kurczaka 4 sztuki
- bułka kajzerka
- jajko
- czosnek 2 ząbki
domowa wegeta
- majeranek
- bułka tarta

Wykonanie.
Z udek wycinam kości, żyłki i skórę. ( Kości nie wyrzucam, wykorzystuję je do przygotowania wywaru, który może być bazą do sosów i zup.) Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam, a następnie wyrabiam ręką. Odstawiam na ok.godzinę do lodówki. Następnie formuję okrągłe kulki,spłaszczam i panieruję w tartej bułce. Smażę na rozgrzanym oleju kilka minut z obu stron.
Smacznego :)




czwartek, 27 marca 2014

Sałatka śledziowa pyszna, szybka, bez zbędnych dodatków



Kolejna potrawa w mojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników. Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim " przegryzieniu się" dominują w niej śledzie. Stad jej nazwa - śledziowa -  Bo mogła by być zwykłą sałatką z dodatkiem śledzi.
 Sałatkę śledziową robię często, zawsze wtedy kiedy zostaną mi ugotowane ziemniaki z obiadu. ( nie lubię wyrzucać jedzenia) Ale przede wszystkim kiedy mam nieodpartą ochotę na śledzie.
Akurat tym razem miałam matiasy w oleju, ale mogą być też zwykłe matiasy solone- tylko je trzeba odpowiednio długo wymoczyć.



Składniki
- śledzie w oleju typu matjas ok.250 gram ( 4 grube płaty )
- ugotowane ziemniaki 3 duże lub 4 małe
- ugotowane jajka na twardo 2 szt.
- jabłko 1 malutkie, lub pól dużego
- ogórki kiszone 3 małe, lub 2 duże
- zielona cebulka
- majonez, śmietana 12%

Wykonanie
Śledzie, ziemniaki, jajka, ogórki, zielona cebulkę i jabłko kroje w drobna kosteczkę. Dodaję majonez  i śmietanę ( tyle aby sałatkę dało się dobrze mieszać) I odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę.
Po tym czasie jest gotowa i smaczna, polecam spróbować :)
Smacznego :)

Mizeria najprostsza, ogórki w śmietanie





Mizeria.U mnie bardzo prosta i delikatna.Bez dodatku pieprzu,cukru i innych przypraw czy ziół. Z minimalną ilością soli. Czuć smak ogórka i śmietany i myslę,że nie potrzeba nic więcej.

Składniki
- ogórek zielony 2 szt.
- śmietana ok.2 łyżki
- sól

Wykonanie
Ogórki obieram i szatkuje w cieniutkie plasterki, posypuję delikatnie solą i mieszam. Odstawiam na jakieś pół godzinki. Powstały sok z ogórków odlewam a ogórki zalewam śmietaną. Mieszam i gotowe.
Smacznego :)


Gulasz indyczy w śmietanowym sosie


Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko,sosik gesty, delikatny, śmietankowy. Tak mówi o tej potrawie moje dziecię. A uwierzcie mi, że jest bardzo wybredna. I taki sosik z mięskiem jest spełnieniem Jej marzeń.A podany z kluseczkami z dziurką to już w ogóle nie ma sobie równych.I chodź bym nie wiem jaka dobrą zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :)

Składniki
- mięso gulaszowe z indyka 60 dkg
- czosnek 2 ząbki
- papryka mielona
- domowa wegeta
- roztarty majeranek
- śmietana 12%
- mąka 3 łyżeczki

Wykonanie.
Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przeciśnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek. Kiedy już się zrumieni podlewam gorącą przegotowaną wodą, tylko tyle aby zakryło mięsko. I dusze do miękkości .Do garnuszka wlewam śmietanę, dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.
 Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą.
My lubimy gęsty.



Smacznego :)





środa, 26 marca 2014

kapusta pekińska- najprostsza, smaczna surówka






Najprostsza, najszybsza, smaczna, a zarazem bardzo łagodna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. Nawet dzieci nią nie gardzą i dokładają sobie i zajadają ze smakiem :)

Składniki
- kapusta pekińska
- marchewka
- jabłko
- ocet winny, cukier, sól, oliwa z oliwek.

Wykonanie

Kapustę przekrawam na pół i drobno szatkuję, marchewkę trę na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubych. Wszystko mieszam w miseczce.Dodaję szczyptę cukru, szczyptę soli, polewam kilkoma kroplami octu winnego i oliwy z oliwek. Mieszam. Odstawiam w chłodne miejsce co najmniej na 20 minut, aby składniki się przegryzły.
Pasuje praktycznie o każdego mięsnego obiadu, a także na grilla.
Smacznego :)

Sałata lodowa w śmietanie smaczna i chrupiąca


Przygotowana w ten sposób sałata, jest naprawdę smaczna, jędrna i chrupiąca. Bardzo często gości na naszym stole jako dodatek do obiadu. Najlepsza wiosną i latem :)

Składniki

 - sałata lodowa
 - śmietana 12%
 - cukier, ocet jabłkowy

Wykonanie
Sałatę płukam w lodowatej wodzie, targam na małe kawałeczki, wkładam do miseczki i posypuję delikatnie cukrem. Odstawiam w chłodne miejsce na ok. godzinkę. Po tym czasie dodaję kilka kropli octu jabłkowego i polewam śmietaną. Delikatnie mieszam i podaję.
Smacznego :)

Aromatyczna grochówka na wędzonce

-
Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce, swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi.
Dodaje pokrojona kiełbaskę i boczek, posypuję świeżą zielona cebulką. Ktoś powiedział, że grochówka jest jak by nie była zrobiona zawsze dobra. Ale ja zachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób.

Składniki
 - groch łuskany ( połówki ) 500 gram
- kiełbasa swojska 1 duża laska
- boczek wędzony ok.25 dkg.
- marchewka 2 szt., pietruszka, kawałek selera
- czosnek 2 duże lub 3 mniejsze ząbki
- listek laurowy, ziele angielskie
- majeranek, domowa wegeta
- prażona cebulka 1 kostka

Wykonanie
Groch dokładnie płuczę i przebieram. Zalewam w dużym garnku wodą . Dodaje pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, boczek i pokrojona kiełbaskę, wrzucam listek laurowy, ziele angielskie i utarty majeranek,ząbki czosnku. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości, prawie rozgotowania grochu.
Kiedy już groch jest prawie rozgotowany doprawiam do smaku odrobiną wegety, dodaję kostkę prażonej cebulki.
Podaje z osobno ugotowanymi ziemniaczkami,grzankami czosnkowymi, posypuję zieloną cebulką.
Smacznego :)




wtorek, 25 marca 2014

Grzanki czosnkowe do zupy, sałatki







Grzanki, kto nie lubi grzanek?
Chrupiące, aromatyczne, superowy dodatek do gęstej zupy i sałatek.


Składniki
- bagietka, lub wek
- masło ok.1/4 kostki
- czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki.

Wykonanie
Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam bułeczkę i na wolnym ogniu obsuszam do lekkiego zrumienienia.
Gotowe.
Smacznego :)




poniedziałek, 24 marca 2014

Grillowana gyrosowa pierś z kurczaka.


Smaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych.
U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :)

Składniki
- duża podwójna pierś z kurczaka
Marynata
- czosnek granulowany 2 łyżeczki
- przyprawa kebab-gyros 2 łyżki
- ocet winny kilka kropel
- olej 2 łyzki

Wykonanie
Pierś dokładnie myje i odcinam zbędne części ( tłuszczyk, żyłki ) Następnie odcinam polędwiczki i przekrawam je na pół, każdą z piersi tez kroję wzdłuż na dwa kawałki.
Do miseczki daję olej posypuję go czosnkiem i przyprawa gyrosową,dodaję kilka kropli octu winnego i mieszam. Do tak przygotowanej marynaty wkładam pokrojone piersi i odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Patelnie grillowa dobrze nagrzewam, smaruję delikatnie marynatą, układam piersi i griluję kilka minut z obu stron.
Smacznego :)

Biała kapusta duszona z boczkiem







Bardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku
Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego  ale nie tylko.

Składniki
- mała główka białej kapusty
- boczek wędzony kilka plasterków
- koperek świeży lub suszony
- liść laurowy
- sól, pieprz, cukier, ocet winny do smaku
- łyżka mąki

Wykonanie
 Kapustę drobno szatkuję, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła kapustę, dodaję liść laurowy i gotuję do miękkości. W międzyczasie boczek kroję w mała kosteczkę i runienię na suchej patelni.Kiedy kapustka jest juz miękka, do boczku dodaje łyżkę mąki, podlewam odrobiną wody i mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od kapusty.
Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę soli, pieprzu, octu winnego i cukru do smaku.
Na koniec posypuje obficie koperkiem.
Smacznego :)

niedziela, 23 marca 2014

Brukselka, ach te małe kapustki



Brukselka, doskonała jarzynka do obiadu.Zwłaszcza teraz, wczesną wiosna, kiedy nowalijki jeszcze są całkowicie nasączone chemią, a warzywa zeszłoroczne już lekko podsychają.
Ja osobiście nie jestem wielką fanka brukselki, ale mój M mówi, że uwielbia.
Więc jest gotowana brukselka polana bułka tartą zasmażoną na masełku. Podobno pycha :)

Składniki
- brukselka ( u mnie woreczek ok.18 szt.)
- masło 2 łyżki
- bułka tarta  ok.3 łyżki
- sól

Wykonanie
Bruselki gotuję w lekko osolonej wodzie,odcedzam. W rondelku, lub na małej patelni rozpuszczam masło,dodaje do niego bułke tarta i chwilkę zapiekam ( aż będzie delikatnie rumiana)
Brukselki wykładam na talarzyk i polewam bułeczką z masełkiem.
Podaję na ciepło.
Smacznego :)






Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze


Tak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu.
Robię je praktycznie od zawsze, bo kombiwar miałam jeszcze jak mieszkałam z mamą ( a to było bardzo dawno temu) Szybki, smaczny obiad, najlepiej smakuje z frytkami i surówką.

Składniki
- udka z kurczaka 3 sztuki
- czosnek granulowany
- domowa wegeta
- papryka czerwona mielona

Wykonanie
Udka myję,odkrawam wszystkie zbędne części, obsuszam przy pomocy papierowych ręczniczków
Posypuję z dwóch stron najpierw czosnkiem,potem wegetą i na końcu  papryką ( papryka nada im ładny kolorek). Tak przygotowane mięsko wkładam do kombiwaru na dolny ruszt.
Piekę w 220 stopniach 50 minut.
Wyjmuję i zajadam .






Smacznego :)

sobota, 22 marca 2014

Zawijane kiełbaski w cieście francuskim






Kolejna szybka i smaczna przekąska. Często gości u nas w domu, kiedy dopadnie kogoś "nagły głód"
Bardzo lubię ciasto francuskie, za to że szybko można z niego wyczarować smaczne jedzonko.


Składniki
- gotowe ciasto francuskie
- cienkie kiełbaski drobiowe 6 szt.
- garść startego sera żółtego
- sos czosnkowy
- keczup
- przyprawa do pizzy

Wykonanie

Ciasto francuskie rozwijam,smaruję sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy wzdłuż siebie na każdym z dłuższych boków ciasta, posypuję je potartym serem.
Ciasto wraz z kiełbaskami zawijam do środka z dwóch boków, powstaje wałeczek z dwoma kiełbaskami obok siebie.
Następnie całość  wkładam na chwilkę do zamrażalnika ( aby potem lepiej się kroiło)  .
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 160 stopni. Wyjmuję roladkę i kroję na ok. 1,5 cm. paseczki.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem,lub mlekiem, polewam delikatnie keczupem i posypuję przyprawą do pizzy.
Piekę 18-20 minut. 160-170 stopni z termoobiegiem.
Smacznego :)


piątek, 21 marca 2014

Kanapki na krakersach - pyszne

No ok. Zgłupiałam teraz. Zobaczyłam ile mam wyświetleń, a zero komentarzy, a myślałam,że piszę tylko dla siebie.
i dalej nie wiem ,czy tak jest, ale nie ważne.
Przejdę do przepisu.... ale jaki to przepis..... to zwykła inspiracja :)
Ale pyszna.

Składniki
- niecała paczka krakersów
- 1/4 kostki masła, ząbek czosnku,
- kilka plasterków szynki
- pomidor
- kilka plasterków sera ( u mnie wędzony )
- oliwki zielone ( no kilka szt.)

Wykonanie
Krakersy posmarowałam masłem utartym z czosnkiem. Szynkę i ser podzieliłam na półplasterki i ułożyłam na posmarowanych krakersach. pomidory pokroiłam na ósemki , a oliwki na połówki i nałożyłam na kanapki.
Ot i wszystko.
Smakuj wybornie.

Pomidory czosnkowe - ulubiona przekąska ;)





Uwielbiam pomidory, zieloną i lodową sałatę, ser, sos czosnkowy, oliwki. To danie, oj to nie danie, to zwykła przekąska, zagryzka,  przed imprezą ale jakże wspaniała a przede wszystkim prosta w wykonaniu.

Składniki
- pomidory ( u mnie dwie szt.)
- sałata zielona kilka listków 
- oliwki ( ja lubię zielone, ale mogą być inne )
- starty żółty ser
-  majonez, jogurt naturalny, czosnek, koperek, papryka mielona

Wykonanie
 Pomidory kroje na grubsze plasterki , układam na płaskim talerzu wyłożonym zieloną sałatą.
Na pomidorki wykładam  sos czosnkowy ( majonez+jogurt nat. +świeży czosnek + koperek+papryka
Następna warstwa to utarty na drobnych oczkach serek żółty.
Już jest pyszne, ale  ja dodaje jeszcze do tego zielone oliwki i całość posypuję mielona czerwoną papryką

Smacznego :)

 


Duszona marchewka z czosnkiem i koperkiem

Bardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku.
Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych.

Składniki
- marchewka 0,5 kg
- czosnek granulowany
- koperek świeży lub suszony
- łyżka masła,
- pół łyżeczki mąki
- domowa wegeta

Wykonanie
Marchewkę myję, obieram i szatkuję na grubej tarce, wkładam do rondelka i podlewam wodą tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuję na wolnym ogniu.Kiedy jest prawie miękka,odlewam część wody, do pozostałej wody i marchewki dodaję czosnek granulowany ok. łyżeczki, i troszkę wegety. Robię dołek do którego dodaje masło, jak sie rozpuści to posypuje go mąką i szybko mieszam, aby nie było grudek. Gotuję całość jeszcze 3 minuty i dodaje koperek.
Pyszne i proste.
Smacznego :)

Miruna panierowana na piatkowy obiad



Miruna. Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała.
Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu.
Przepis prosty i szybki, a efekt murowany.

Składniki
- filety z miruny 60 dkg.
- mąka, jajko,bułka tarta
- sól, pieprz,czosnek granulowany,cytryna

Wykonanie
Filety rozmroziłam na sitku, skropiłam sokiem z cytryny i porządnie osuszyłam.
następnie posypałam delikatnie solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem( odstawiłam na godzinkę do lodówki)
Tak przygotowane rybki obtoczyłam najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyłam z obu stron na rumiano.
Ot i gotowe :) Podałam z ziemniaczkami purre i duszoną marchewką.
Smacznego :)



Oczywiście miałam pomocnika przy przygotowywaniu obiadu.
On bardzo sobie ceni rybkę, zwłaszcza surową.
Teraz już przygotowany na poobiednią drzemkę:)




czwartek, 20 marca 2014

Pasta twarożkowa z rybą


Bardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :)
Zajadana w mojej rodzinie od lat.

Składniki
- kostka sera białego 25 dkg
- konserwa rybna - filety z makreli w oleju - ( może być inna ryba np. śledź )
- dwa jajka ugotowane na twardo
- dwa ogórki kiszone większe, lub trzy mniejsze
- łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie
Rybę i ser ugniatam w miseczce widelcem,dodaję starte na tarce jarzynowej jajka i ogórki.
Dodaję majonez i jogurt,sól, pieprz, wszystko mieszam.
Odstawiam do lodówki na godzinkę. Po przegryzieniu się, zajadam :)
Smacznego :)

Zupa kalafiorowa i kawałek mojej wiosny :)



Wiosna, wiosna ! Piękna pogoda sprzyja do rozpoczynania  czegoś nowego,więc i ja postanowiłam spełnić swoje marzenia i nareszcie zacząć pisać bloga.
U mnie dziś pyszna zupka kalafiorowa,która smakuje wszystkim domownikom. Wiosenna a jednak pożywna.

Składniki
- skrzydło z indyka
- kalafior
- marchewka 2 szt.
- pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora

- koperek
- sól, domowa wegeta
- śmietana 12% 
 Wykonanie
Skrzydło z indyka dziele na połowę, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą,dodaję trochę soli i gotuję do miękkości.Kiedy jest już miękkie,dodaję rozdrobiony na różyczki kalafior, pokrojonego w cienkie plasterki pora i resztę warzyw pokrojonych w kosteczkę.Gotuję około pół godziny.Po tym czasie doprawiam zupkę wegetą, dodaję śmietanę i posypuję obficie koperkiem.
Gotowe.
Podaję z ugotowanym osobno makaronem.
Przepis bardzo prosty i znany, ale postanowiłam od czegoś zacząć.

A teraz pokażę Wam kawałek wiosny w moim ogrodzie :)






























A oto mój pomocnik :)







A u Was jak wygląda dzisiejszy wiosenny dzień ?