Sałatka szwabska, zwana również bawarską, to bardzo prosta sałatka z kuchni niemieckiej. Przygotowuje się ją z dobrej jakości mortadeli, parówek lub mielonki. Do wędliny w podstawowej wersji dodawana jest tylko cebula, w bogatszej ser żółty i ogórki konserwowe.Wszystkie składniki zalewa się zalewą na bazie musztardy i zalewy z ogórków, z dużą ilością pieprzu. Ma być cierpko i pikantnie. I taka wyszła. W oryginale nie dodaje się majonezu, choć podobno niektórzy dodają. Ja dodałam łyżkę, aby lekko przełamać cierpki smak. Możecie ją pominąć. Podobno sałatka najlepiej smakuje w towarzystwie piwa i słonych przekąsek :) U mnie zjedzona na kolację :)
Składniki
- 250 gram dobrej jakości mortadeli
- 150 gram sera żółtego
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 1 cebula czerwona
Zalewa
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu ( opcjonalnie )
- 3 - 4 łyżki zalewy z ogórków
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Wszystkie składniki kroję w paseczki. Musztardę mieszam z majonezem dodaję zalewę z ogórków i sporo pieprzu. Do pokrojonych składników dodaję sos. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę aby smaki się przegryzły.
Smacznego :)
Nie znałam tej sałatki.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo fajna, inna niż wszystkie
UsuńNie znałam, ale wyglada apetycznie muszę zrobić 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńwygląda na dobrą sałatkę np. na imprezy:D
OdpowiedzUsuńDokładnie , na imprezę w sam raz
UsuńSłyszałam o tej sałatce, ale sama jeszcze nie miałam okazji jej próbować :-) Dzięki za inspiracje :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńWygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCiekawe składniki, na pewno to dobra propozycja na imprezę :)
OdpowiedzUsuńO tak
UsuńBardzo ciekawa ta sałatka, z chęcią bym ją spróbowała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńTrzeba lubić :)
OdpowiedzUsuńNapisałam do Ciebie :)
Ale gdzie?. Nie znalazłam
UsuńTo idealny przepis dla mojej mamy . Chyba jej go podsunę .
OdpowiedzUsuńDziękuję, może jej zasmakuje 🙂
UsuńZrobilam wczoraj pierwszy raz,pycha!!!
OdpowiedzUsuńZrobilam wczoraj pierwszy raz,pycha!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją zrobiłam jest smaczna .Dziękuje
OdpowiedzUsuń