W ten deszczowy, pochmurny i zimny dzień zapraszam Was na typowo jesienną, rozgrzewającą zupę jarzynową z klopsikami. Gęsta, pożywna i sycąca doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Polecam :)
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- garść fasolki szparagowej
- kilka różyczek brokuła i kalafiora
- kilka brukselek
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- cebula
- ząbek czosnku
- 2,5 - 3 litra wody
- 50 ml śmietanki 30%
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- gałązka lubczyku
- sól
Wykonanie
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego jajko, łyżkę kaszy manny, szczyptę majeranku i kminku, pół łyżeczki czosnku mielonego i dwie szczypty soli. Mięso wyrabiam ręka na jednolita masę i odstawiłam na ok. 15 minut do
lodówki. Następnie zwilżonymi rękoma formuję male kuleczki wielkości
orzecha włoskiego.
W większym garnku zagotowuję ok 2.5 - 3 litra lekko osolonej wody. Do wrzątku dodaję pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę w słupki i seler w większą kostkę, dodaję też cebulę w całości i czosnek. Gotuję około 10 minut, po tym czasie do zupy dodaję pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda się zagotuje przekładam do zupy klopsiki, całość delikatnie mieszam. Kiedy klopsiki wypłyną na wierzch do zupy dodaję brukselkę, pokrojoną fasolkę i różyczki kalafiora z brokułem. Wrzucam lubczyk i całość gotuję powoli na wolnym ogniu do miękkości warzyw ( jakieś 15- 20 minut. ) . Pod koniec gotowania do zupy wlewam śmietankę, dodaję posiekane natki, doprawiam roztartym majerankiem.
Smacznego :)
Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pulpeciki...
OdpowiedzUsuńA planuję zrobić, ale takie gotowane na parze :)
Na parze też pysznie, bardzo delikatne
UsuńPulpety to także moje ulubione jedzenie. W moim kraju przepis na klopsiki różni się od twojego i jestem ciekawa, czy mogę zrobić ten pysznie wyglądający przepis na klopsiki od ciebie.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Pozdrowienia z Indonezji.
Zachęcam warto spróbować. Pozdrawiam
Usuńzupa w sam raz na jesienne dni
OdpowiedzUsuńDokładnie 🙂
UsuńIt looks tasty and yummy!
OdpowiedzUsuńRegards
🙂
UsuńPyszna, jesienne propozycja :-) Też czasem taką robię, bardzo lubimy :-)
OdpowiedzUsuńZgodzę się z Tobą 🙂
UsuńZjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńWygląda przepysznie z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło, że Ci się podoba
UsuńIdealne danie na te zimne i deszczowe dni ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie 🙂
Usuńbardzo lubię takie zupy :)
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńSama zupa jest pyszna, a z klopsikami to prawdziwa pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
Usuńale bym jadła;)
OdpowiedzUsuńPulpecików w zupie jeszcze nie jadłam :) Z pewnością bardzo sycące :) Muszę też w ten sposób przygotować tę zupkę :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, fajnie smakują
UsuńPożywna ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🙂
UsuńUwielbiam zupę jarzynową, ale z klopsikami jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna🙂
Usuń