Napoleonka na krakersach to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, które uda się nawet początkującym w kuchni. Połączenie słodkiego budyniowo-waniliowego kremu ze słonymi krakersami daje rewelacyjny efekt smakowy. Słoność krakersów fajnie przełamuje słodkość masy budyniowej. Ciasto po schłodzeniu bardzo dobrze się kroi, masa jest zwarta, a krakersy dobrze przylegają. Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 25x30 )
- 1 litr mleka
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 żółtka jaj
- 200 gram masła 82%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
- 1 i 1/2 paczki słonych krakersów ( ok. 200 gram )
- cukier puder do posypania wierzchu
- papier do pieczenia
Wykonanie
Zaczynam od przygotowania masy. Połowę mleka ( 500 ml ) miksuję z mąką, proszkiem budyniowym i żółtkami na jednolitą konsystencję. Drugą połowę mleka zagotowuję z masłem i cukrami. Na wrzące mleko powoli wlewam uprzednio przygotowaną mieszaninę. Gotuję na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam warstwę krakersów, na krakersy wykładam ciepłą masę, na masę układam druga warstwę krakersów. Delikatnie je dociskam. Blaszkę z ciastem wstawiam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ).
Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)
This cake looks so delicious!
OdpowiedzUsuńI would like to try one piece :)
Thank you🙂
UsuńSmakowicie wyglada i prostu przepis :) tak lubię
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMniam, pychotka!
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńLubię robić napoleonki ❤
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się je robi to fakt
Usuńpyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńah, jak ja lubię takie ciasta <3
OdpowiedzUsuń😁
UsuńTak szybciej :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie
UsuńYum.
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńNiestety mam taki problem, że uwielbiam budyń i napoleonki pod każdą postacią. Dlatego zjadłabym to ciasto całe, od razu, sama :D
OdpowiedzUsuńNiech idzie na zdrowie 😁
UsuńPyszności! Kocham napoleonki <3!
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńTakiego wykorzystania krakersów jeszcze nie widziałam
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować
UsuńPychotka :) fajnie, że na krakersach, bo one przełamują słodycz kremu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie
UsuńUwielbiam to ciasto, jest przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńKuszący ten przepis na pewno postaram się wyprobować
OdpowiedzUsuńZachęcam, jest pyszna
UsuńMmmm, ale apetyczne! Fajny pomysł na dodatek krakersów :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPyszna napoleonka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMiód na moje oczy i podniebienie!
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńObłędna ciasto. Jedno z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńrobiłam kilka razy podobne ciacho:)
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuń🙂
Usuńo wow, koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńZachęcam
UsuńOdkąd zepsuł mi się piekarnik to doceniłam takie ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuń🙂
Usuń