Składniki
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- gałązka lubczyku
- natka pietruszki
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 70 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- 2 litry wody
- łyżka masła
- łyżka oleju
Wykonanie
Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaje ok. pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Warzywa obieram ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroję w słupki, ziemniaki w większą kostkę, cebulę i czosnek zostawiam w całości. Warzywa wraz z lubczykiem, ale bez ziemniaków dodaję do wywaru i gotuję na wolnym ogniu. Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę, kroję w większe kawałki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i łyżkę oleju. Na rozgrzany wrzucam grzyby. Chwilkę smażę, aż odparuje z nich woda i delikatnie się zrumienią. Gotowe grzyby dodaję do wywaru. Doprowadzam do wrzenia i dalej gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodaję ziemniaki. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodaję śmietankę, majeranek i posiekaną pietruszkę. I zupa gotowa. Na talerzu jeszcze dodatkowo posypuję siekaną pietruszką.
Smacznego :)
Bardzo taką lubię ☺
OdpowiedzUsuńMy też, w sezonie trzeba korzystać 😊
UsuńWygląda bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńPysznie :) Dawno nie jadłam takiej zupy, najczęściej grzybową robię z suszonych grzybów :)
OdpowiedzUsuńZ suszonych też bardzo lubię, ale teraz w sezonie choć raz musi być ze świeżych 🙂
Usuńzjadłabym:D
OdpowiedzUsuń🙂
Usuńuwielbiam grzybową
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńUwielbiam zupy ze świeżych grzybów ;)
OdpowiedzUsuńAle zupka! I te świeże grzyby... pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję 🙂
UsuńNa pewno pożywna i smaczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakowała 😊
UsuńPyszna zupka. Zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję 😊
UsuńJak myślisz, czy z makaronem byłaby równie pyszna? Osobiście nie mam nic przeciwko ziemniaczkom, ale mąż i córka są ortodoksyjnie kluskowi :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej z makaronem jest równie pyszna. A powiem szczerze ja najbardziej lubię z lanymi kluseczkami :)
Usuńdziękuję 😊
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :) dawno już nie jadłam i narobilas mi smaka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, w takim razie musisz tez ugotować 😇
Usuń