Strony

poniedziałek, 14 września 2020

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych


Nareszcie mam i ja świeże grzybki prosto z lasu. Co roku czekam na nie z wytęsknieniem. Jak tylko się pojawią zabieram się do pracy, przyjemnej pracy i bardzo smacznej. W tym sezonie poszła na pierwszy ogień zupa grzybowa. Uwielbiam ją i robię na różne sposoby. Dziś klasyczny przepis na zupę ze świeżych grzybów z ziemniakami. Wbrew pozorom taką zupę przygotowuje się bardzo szybko, ale i też szybko znika z talerzy :) Ja swoją dzisiejszą zupę zrobiłam na wywarze mięsno - warzywnym, ale równie smaczna jest na samym bulionie warzywnym, znam też osoby, które przygotowują ją na wędzonce.

Składniki
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- gałązka lubczyku
- natka pietruszki
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 70 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- 2 litry wody
- łyżka masła
- łyżka oleju

Wykonanie
Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaje ok. pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Warzywa obieram ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroję w słupki, ziemniaki w większą kostkę, cebulę i czosnek zostawiam w całości. Warzywa wraz z lubczykiem, ale bez ziemniaków dodaję do wywaru i gotuję na wolnym ogniu. Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę, kroję w większe kawałki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i łyżkę oleju. Na rozgrzany wrzucam grzyby. Chwilkę smażę, aż odparuje z nich woda i delikatnie się zrumienią. Gotowe grzyby dodaję do wywaru. Doprowadzam do wrzenia i dalej gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodaję ziemniaki. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodaję śmietankę, majeranek i posiekaną pietruszkę. I zupa gotowa. Na talerzu jeszcze dodatkowo posypuję siekaną pietruszką.
Smacznego :)


21 komentarzy:

  1. Pysznie :) Dawno nie jadłam takiej zupy, najczęściej grzybową robię z suszonych grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suszonych też bardzo lubię, ale teraz w sezonie choć raz musi być ze świeżych 🙂

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy ze świeżych grzybów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zupka! I te świeże grzyby... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pożywna i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zupka. Zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak myślisz, czy z makaronem byłaby równie pyszna? Osobiście nie mam nic przeciwko ziemniaczkom, ale mąż i córka są ortodoksyjnie kluskowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej z makaronem jest równie pyszna. A powiem szczerze ja najbardziej lubię z lanymi kluseczkami :)

      Usuń
  7. Wyglada bardzo apetycznie :) dawno już nie jadłam i narobilas mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, w takim razie musisz tez ugotować 😇

      Usuń