wtorek, 4 czerwca 2019

Barszczyk z botwinki. Zupa buraczkowa z botwinką.


Dziś zapraszam na lekką, wiosenną zupę buraczkową. Sezon na botwinkę w pełni, a jako ,że jest bardzo zdrowa i smaczna trzeba ja wykorzystać :) Ja swoją zupę przygotowuję na skrzydełkach z kurczaka, ma być lekka, ale równie dobrze smakuje na dowolnej wędzonce, lub jeszcze lżej na bulionie warzywnym.

Składniki
- 4 skrzydełka z kurczaka
- duży pęczek botwinki z średniej wielkości buraczkami
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora lub mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- majeranek
- kminek mielony
- gałązka lubczyku
- sok z cytryny ( lub ocet jabłkowy)
- 2.5 litra wody

Wykonanie
Skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie, listek laurowy. Doprowadzam do wrzenia. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler plus cebulę i czosnek. Całość gotuję na wolnym ogniu ok. pół godziny. W międzyczasie buraczki kroję w cienkie plasterki, liście i łodygi z botwinki drobniutko ( liście w paseczki, łodygi w kosteczkę ). Do gotującego się wywaru dodaję najpierw pokrojone buraczki, gotuję chwilkę ok. 10 minut, następnie łodygi i liście, dodaję też gałązkę lubczyku. Doprawiam do smaku majerankiem, kminkiem mielonym.  Na końcu dodaję łyżkę octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny, dzięki temu zupa nie straci buraczkowego koloru.
Taka zupę podaję z osobno ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i zieleniną : np. posiekany koperek, zielona pietruszka, czy szczypior.
Smacznego :)


7 komentarzy: