Strony

piątek, 31 maja 2019

Grillowane faszerowane pieczarki.


Ostatnim hitem na grillu są u mnie właśnie te pieczarki. Mało skomplikowane w przygotowaniu, stanowią doskonały dodatek do pieczonych mięs, czy warzyw. Miękkie i soczyste w środku z gorącym ciagnącym się farszem serowym, smakują i dużym i małym :) Polecam :)

Składniki
- pieczarki ( najlepiej jak największe )
- ser żółty  ( daje goudę )
- masło ( miękkie, wcześniej wyjęte z lodówki )
- zielenina ( może być pietruszka, kiełki, bądź szczypiorek )
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Pieczarki myję, osuszam, wyjmuje nóżki. Zieleninę siekam. Nóżki ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych nóżek dodaję tyle samo objętościowo startego sera żółtego i zieleninę. Dodaję masło, nie za dużo tak aby składniki się ładnie połączyły. Widelcem całość ugniatam na pastę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przy pomocy łyżeczki kapelusze pieczarek napełniam, ugniatając dość moćno powstałym farszem. Nafaszerowane pieczarki grilluję na średnio rozgrzanym grillu, na tacce aluminiowej około 20-30 minut, w zależności od wielkości pieczarek. Kiedy ser się rozpuści, a pieczarki nabiorą koloru, są gotowe.
Smacznego :)




wtorek, 28 maja 2019

Młoda kapusta duszona na maśle z marchewką i koperkiem.


Uwielbiam młoda kapustę pod każdą postacią. Dziś proponuje bardzo tradycyjną jej wersję. Duszoną na maśle z marchewką i koperkiem. Bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu. Świetna jako dodatek do wiosennego obiadu. Polecam :)

Składniki
- główka młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 1 cebula
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- sól, cukier, czosnek mielony
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny

Wykonanie
Kapustę szatkuję, cebulę kroję  w piórka, marchewkę w plasterki, koperek drobniutko.
W dużej, głębokiej patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę, chwilę duszę, następnie marchewkę, dolewam odrobinę ( ok. 2-3 łyżek ) wody, mieszam i chwilę duszę. Kolejno do zawartości patelni dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Kiedy kapusta jest już miękka, dodaję koperek, doprawiam do smaku  czosnkiem, solą cukrem i octem jabłkowym. Podaje na ciepło.
Smacznego :)

 Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej kapusty to zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na to pyszne warzywo :)
Poniżej podaje kilka linków do przepisów ( wystarczy kliknąć ) :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/bigos-z-modej-kapusty-smaczne-szybkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/moda-kapusta-duszona-na-masle-z.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/07/moda-kapusta-duszona-na-masle-z-papryka.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/05/goabki-z-modej-kapusty-tradycyjne-z.html

 https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/pulpeciki-w-modej-kapuscie-lekkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/04/wiosenna-surowka-z-modej-kapusty.html

http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2019/07/chopski-garnek-z-moda-kapusta.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2020/06/azanki-z-moda-kapusta.html