Strony

czwartek, 9 lutego 2017

Naleśniki z szynką i serem pleśniowym zapiekane w piekarniku.


Zrolowane naleśniki wypełnione szynką i stopionym serem pleśniowym, zapieczone z serową skorupką. Pyszne, sycące i bardzo pożywne danie, doskonałe na obiad lub ciepła kolację. Polecam :)

Składniki ( na ok .9-10 sztuk )

CIASTO NALEŚNIKOWE 
- 2 i 1/2szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru


NADZIENIE
- 30 dkg ulubionej szynki w plasterkach
- 3 krążki sera pleśniowego


DODATKOWO
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżki masła
- 10 dkg startego żółtego sera


Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim.
Sery pleśniowe kroję na trzy części wzdłuż tak aby otrzymać 9 plasterków.
Na każdy naleśnik na środku układam plaster szynki, na szynkę plaster sera pleśniowego i znów plaster szynki. Boki nalesnika składam do środka i zwijam w rulonik, jak krokiety.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem, układam naleśniki łączeniem do dołu. Każdy rulonik smaruję z wierzchu przy pomocy pędzelka śmietaną i posypuję startym serem.
Naczynie wstawiam do piekarnika i zapiekam w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez ok. 15- 20 minut. z ser się ładnie stopi i zrumieni. Podaje na ciepło.
Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, uwielbiam zapieczony ser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne naleśniczki, wyglądają świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana ale pyszności, zjadłabym jednego nawet teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne, identycznie zapiekam, ale na taki pomysł, jesli chodzi o nadzienie, jeszcze nie wpadłam. Super, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń