Strony

niedziela, 6 grudnia 2015

Gyros drobiowy, domowy z piersi kurczaka.




Gyros z kurczaka to szybki i prosty sposób na przygotowanie domowego mięsa typu kebab o niebo lepszego jakie jest podawane w wielu barach szybkiej obsługi, czy restauracjach :)
U mnie z piersi kurczaka, podany z frytkami, polany sosem czosnkowym, doskonale smakuje i dużym i małym, dzieciaki wprost za nim przepadają :)

 Polecam :)

Składniki
- 2 duże piersi z kurczaka
- 3-4 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- pół szklanki oleju

Wykonanie
Piersi z kurczaka kroję w wąskie paski, przekładam do miski, dodaje przyprawę kebab-gyros, czosnek mielony, zalewam olejem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.
Po tym czasie mięsko przekładam na mocno rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu, bo jest on w marynacie z mięsem ) , smażę na wysokim, ogniu , co chwilkę mieszając, aż mięso będzie miękkie, ale nie wysuszone. Trwa to ok. 15 minut. Upieczone przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podaję na ciepło, najlepiej smakuje z frytkami, sosem czosnkowym i sałatką colesław
Smacznego :)







3 komentarze:

  1. ile to ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre danie ,szybkie do zrobienia, ja jeszcze dodałam trochę kurkumy dla koloru i smaku:)

    OdpowiedzUsuń