Strony
▼
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Galareta drobiowa z udek kurczaka. Szybka, smaczna, świąteczna :)
Jeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny, ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową. Galareta bardzo prosta i szybka w wykonaniu, bardzo często gości w moim domu. Polecam :)
- 3 udka z kurczaka
- marchewka 2 szt.
- pietruszka, kawałek selera
- czosnek 3 ząbki, cebula
- pieprz w kulkach, sól
- żelatyna
- zielona pietruszka
Wykonanie
Umyte i czyszczone udka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję obrane warzywa wraz z cebulą i czosnkiem, sól i pieprz. Gotuję na wolnym ogniu jak rosół do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy udka i warzywa są miękkie, wyjmuje je z wywaru, studzę. Marchew kroję w plastry, mięso z kurczaka obieram ze skóry i kości i dzielę na mniejsze porcje.
Na dno miseczek ( u mnie salaterki ) najpierw układam po kilka listków zielonej pietruszki, dodaje plasterki marchewki i nakładam do pełna mięso.
Wywar przecedzam, zagotowuję, do gorącego dodaje żelatynę w/g przepisu na opakowaniu, dokładnie mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Wywarem z żelatyną zalewam miseczki z mięsem i odstawiam w chłodne miejsce. Po ostygnięciu przekładam do lodówki. Kiedy stężeje jest galareta jest gotowa :)
Smacznego :)
Galaretki gościły i na moim świątecznym stole:) Twoje są mega apetyczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam :)
UsuńJejku, jak ja dawno nie jadłam takiej studzieniny! Zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na pyszne dzięki
OdpowiedzUsuńJeszcze groszek. Ja zawsze daję trochę groszku do galaretki :)
OdpowiedzUsuńIle sztuk galaretek wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńWitam. Ciężko podać ilość sztuk, bo wszystko zależy od wielkości użytych miseczek, ale galaretki wychodzi dość sporo :) Pozdrawiam :)
Usuńja dodaje tez jajko i wyglada super kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńMożna dorzucić golonkę indyczą, jakieś łapki kurze i żelatyna nie będzie potrzebna ;) Fajny przepis, dawno nie gotowałam, aż nabrałam apetytu! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dobry tylko robić bo samo zdrowie .Ja koniecznie dodaję do galaretek czosnku .
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Smacznego! Uwielbiam
OdpowiedzUsuń