Strony

poniedziałek, 30 listopada 2015

Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki.







Bardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli  mięsem i ryżem. Niestety moje patisony tak szybko zniknęły z talerzy, że nie zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia... gotowej potrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :)

Składniki
- 4 duże patisony
- 0.60 dkg mięsa mielonego
- 100 gram ryżu
- 2 jajka
- 0.7 l bulionu lub rosołu
- sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek

Wykonanie
Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu do zapiekania (  u nie gęsiarka ) układam nafaszerowane patisony i przykrywam każdego czapeczką. Zalewam bulionem do 1/3 wysokości patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a mięso w środku upieczone.
Gotowe patisony podaję z sosem pomidorowym.
Smacznego :)






Jesień pełna warzyw

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patisony są moim niedawnym odkryciem :) Wcześniej preferowałam cukinię, ale okazuje się, że patison zdecydowanie wygrywa. Polecam go jako jarski schabowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, jako schabowy tez pyszne :)

    OdpowiedzUsuń